Младите хора във Великобритания вече не искат монархия

Британската монархия води началото си от Уилям Завоевателя, който нахлува в Англия през 1066 г.

21.05.2021 | 16:35 Редактор: Юлия Христова
Младите хора във Великобритания вече не искат монархия

Младите хора във Великобритания вече не смятат, че страната трябва да продължи да е монархия. Сега повечето от тях желаят избран от народа държавен глава, показва допитване, цитирано от Ройтерс. Иначе казано - нагласите на младите британци към монархията са се влошили през последните няколко години, сочи допитването.

Британската монархия води началото си от Уилям Завоевателя, който нахлува в Англия през 1066 г., въпреки че векове преди това кралски особи са управлявали разпокъсаните кралства, простиращи се върху територията, която впоследствие ще се превърне в Англия, Шотландия и Уелс.

Според допитването на института YouGov 41 на сто от британците на възраст от 18 до 24 години смятат, че сега трябва да има избран от народа държавен глава спрямо 31 на сто, които искат крал или кралица.

Това е обрат в нагласите спрямо две години по-рано, когато 46% предпочитаха монархията, а 26 на сто искаха смяната ѝ.

Допитването сред представители на всички възрастови групи обаче носи по-добри новини за 95-годишната кралица Елизабет Втора и кралското семейство, тъй като 61 на сто от участниците подкрепят монархията, а малко под една четвърт смятат, че тя трябва да бъде заменена с избрана от народа фигура.

Последните няколко месеца са трудни за династията Уиндзор със смъртта на 99-годишния спъпруг на кралицата принц Филип през април и кризата, която последва интервюто на внука на Елизабет принц Хари и съпругата му Меган пред американската телевизионна водеща Опра Уинфри през март.

Предишни допитвания показаха възрастово разделение, като по-младите поколения гледат по-благосклонно към Хари и Меган от по-възрастните британци, които имат преобладаващо негативни настроения към тях, пише investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК