На Италия ѝ писна, премахва голяма част от ограниченията

В страната се наблюдава постоянен спад на смъртните случаи с Ковид-19

18.05.2021 | 11:29 Редактор: Жаклина Иванова
На Италия ѝ писна, премахва голяма част от ограниченията

Италия продължава да отваря икономиката си, тъй като броят на новозаразените продължава да намалява, пише Bloomberg.

Администрацията на Марио Драги се съгласи да започне постепенно премахване на полицейския час в 22 ч. Според информация на служител в кабинета на премиера, новото предложение е той да бъде премахнат от 21 юни в регионите, където процентът на заразени е нисък, ако случаите продължават да намаляват.

На среща в понеделник в Рим правителството също така одобри от 1 юни храненето на закрито, включително и във вечерно време. Сред планираните мерки включват отварянето на други бизнеси като фитнес зали, допълва още служителят. Заседание на кабинета одобри плана по-късно в понеделник.

Новите правила също ще позволяват посещение на спортни събития на открито и пазаруване в големи търговски центрове през почивните дни. Новият график идва след седмици на кампания на политици, призоваващи за по-бързо отваряне на икономиката, водена от лидера на популистката партия Лига Матео Салвини, пише bloombergtv.bg.

През последните седмици в Италия се наблюдава постоянен спад на случаите - в понеделник бяха регистрирани 140 смъртни случая. В неделя броят на смъртните случаи се е понижил до 93 - първият ден под 100 души от октомври насам. В понеделник новорегистрираните случаи са 3455, което е най-ниският брой от октомври насам. 5 753 случаи бяха регистрирани предния ден.

Ваксинационната кампания в страната също набира сила. Италия е поставила повече от 27 милиона дози, като 31% от населението вече е получило първа доза от ваксината. През уикенда стотици хора се наредиха на опашка в столицата Рим, за да се възползват от правителствена инициатива за прилагане на дози от ваксината на AstraZeneca на лица на възраст до 40 години.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години