Изчезна известен лекар, отговарял за лечението на Навални

Предприемат се усилия за търсене и спасяване с участието на спешни служби

10.05.2021 | 12:52 Редактор: Жаклина Иванова
Изчезна известен лекар, отговарял за лечението на Навални

Бившият главен лекар на сибирската болница, в която бе отведен Алексей Навални, след като се почувства зле на борда на самолет миналото лято, след отравяне с "Новичок", е изчезнал, съобщи руската държавна медия ТАСС в неделя.

Александър Мураховски е настоящият регионален министър на здравеопазването на Омск. Той бе повишен през ноември миналата година, няколко месеца след като се справи с хоспитализацията на Навални в омската спешна болница номер 1.

Местната полиция в Омск съобщава за ТАСС, че Мураховски е обявен за изчезнал в събота, след като в петък е напуснал ловна база в гората на АТВ и оттогава не е виждан.

В изявление, публикувано от регионалното министерство на вътрешните работи на Омск, в което не е посочено името на Мураховски, се казва, че полицейските служители издирват човек, изчезнал в района на Болшеуковски в Омска област: 

"На 8 май 2021 г. Министерството на вътрешните работи на Русия за Омска област получи съобщение, че в село Поспелово, област Болшеуковски, жител на Омск, роден през 1971 г., е напуснал ловната база на АТВ и е тръгнал към гората. За около ден познатите на изчезналите направиха самостоятелни опити да намерят мъжа, след което съобщиха за инцидента в полицията", се казва в изявлението.

Допълва се, че се предприемат усилия за търсене и спасяване с участието на спешни служби, полиция, националната охрана, ловни инспектори и доброволци, пише dnes.bg.

"Търсенията са значително усложнени от трудния терен и наличието на влажни зони", гласи още изявлението.

ТАСС съобщава, че местната полиция казва, че е безпилотен високопроходим автомобил и хеликоптер и безпилотен дрон са включени в усилията за търсене. "За проучването на непроходими влажни зони на терена е използвана офроуд техника. Включени са хеликоптер и безпилотни летателни апарати. В резултат на дейностите по издирването е открито изчезнало АТВ на 6,5 км от ловната база. Дейности по търсенето продължават", казва  пред ТАСС източник от пресслужбата на руското вътрешно министерство за Омска област.

Мураховски беше главен лекар в Омска спешна болница номер 1, когато Навални е приет в отделението за остро отравяне на болницата на 20 август, след като се почувства зле в самолет, който се отправяше от Сибир към Москва. Самолетът извърши аварийно кацане в Омск.

Мураховски изнесе многократни брифинги по време на хоспитализацията на Навални и каза пред медиите, че "основната работна диагноза" за критика от Кремъл е "метаболитно разстройство, което е причинило рязък спад в кръвната захар".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК