Русия: Положението с Навални не е въпрос, който касае Кремъл

Песков отказа да коментира вчерашните протестни акции в подкрепа на опозиционера в редица руски градове

22.04.2021 | 17:43 Редактор: Жаклина Иванова
Русия: Положението с Навални не е въпрос, който касае Кремъл

"Положението с опозиционера Алексей Навални не е въпрос, който касае Кремъл, а трябва да се обсъжда с прокуратурата или с Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН)", заяви говорителят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

В отговор на въпрос дали Путин смята да възложи проверка на твърденията, че до Навални не се допускат лекари, Песков заяви, че "това не е в дневния ред" на Кремъл.

Той отново подчерта, че всички въпроси по тази тема трябва да се отправят към ФСИН, а при подозрения за нарушения - към прокуратурата. Песков отказа да коментира вчерашните протестни акции в подкрепа на Навални в редица руски градове.

"Не виждаме повод да даваме наша оценка. Това е по-скоро тема за оценка от страна на правоохранителните органи", каза той в отговор дали в Кремъл са обърнали внимание на протестите и как ги оценяват.

Песков добави, че доколкото тези прояви не са били съгласувани с властите, те са били незаконни.По думите му главното събитие вчера е било годишното обръщение към нацията на президента Владимир Путин, предаде Франс прес.

Снощи хиляди души се включиха в демонстрации по призива на сътрудници на Навални, който от 31 март е в гладна стачка в знак на протест срещу условията си на живот в затвора и чието здравословно състояние силно тревожи привържениците му. Обществената мобилизация обаче бе по-слаба, отколкото на протестите след ареста му в началото на годината, отбелязва агенцията.

Според неправителствената организация ОВД-Инфо на тези протести са арестувани 1784 души, като повечето от тях - 806 са извършени във втория по големина руски град Санкт Петербург, където беше съобщено за случаи на полицейско насилие. Най-малко 84 от задържаните са прекарали нощта в ареста, според същия източник. В Москва са били арестувани най-малко 30 души. Арести е имало и в 96 други градове, главно в Уфа - 119 арестувани, Казан - 68 арестувани и Барнаул - 58 арестувани, предаде БТА.

Делегатът за човешките права към Кремъл Татяна Москалкова заяви, че няма установено лошо отношение към Навални от началото на престоя му в затвора.

"Условията за задържане на Навални и медицинската помощ за него отговарят на руския закон и международните норми", пише тя в писмо до Съвета на Европа в отговор на негова молба за информация.

Преди това Навални заяви, че е изтезаван чрез лишаване от сън, като надзирателите го будят всеки час през нощта. Той също така се оплаква от болки в гърба и изтръпване на крайниците.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК