За ваксинираните в Германия и Румъния отпадат част от рестрикциите

В Италия се готвят за старт на туристическия сезон от средата на май

05.05.2021 | 13:45 Редактор: Тодор Петров

Редица европейски държави пристъпват към премахване на ковид-ограниченията. От 1 юни в Румъния отпаднат някои ограничения за хора, които вече са си поставили ваксина срещу Ковид-19. 

Те ще могат свободно да посещават събития на закрито. Няма да се изисква да носят маски на плажа или в планините. Здравните власти очакват до началото на следващия месец в страната да има 5 млн. имунизирани. 

Германия също прие рестрикциите за напълно ваксинирани или преболедували да отпаднат. Те няма да се съобразяват с вечерен час и ще могат да присъстват на социални събития с неограничен брой хора. Ходът е широко критикуван, тъй като може да дискриминира по-младата част от обществото, която все още не е имунизирана. 

В Италия се готвят за старт на туристическия сезон от средата на май. Тогава пътуванията между регионите отново ще бъде позволено. 

"Докато очакваме европейския сертификат, ние имаме национален зелен паспорт, който ще даде възможност на хората да се придвижват от регион в регион и който ще бъде пуснат в действие до средата на май. Така че нека да не чакаме до средата на юни за паспорта на ЕС", заяви премиерът Марио Драги.

Междувременно Ковид-19 стигна и до базовия лагер на Еверест. Алпинисти предупреждават, че все повече хора там проявяват симптоми. В болници в Катманду, където са били изпратени част от алпинистите, има потвърдени 17 случая на Ковид-19. Непалското правителство обаче отрича да има информация за болни в базовия лагер.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК