ЕС мълчи за изплащането на общия си дълг

Страните представят своите национални планове за възстановяване

30.04.2021 | 22:59 Редактор: Никола Симеонов
ЕС мълчи за изплащането на общия си дълг

Няма такова нещо като безплатен обяд, особено що се касае за фонда за възстановяване на Европейския съюз (ЕС) от коронакризата на стойност 750 млрд. евро.

Миналия юли лидерите на ЕС се споразумяха за емитиране на общ дълг за стотици милиарди евро и удобно избягваха дискусията за това как ще бъде изплатена тази сума. Сега страните представят своите национални планове за възстановяване, в които обясняват как ще харчат парите, които им се полагат по плана, като настояват за бързо одобрение, за да се получат средствата. Изплащането на дълга обаче пак не е в дневния ред, пише онлайн изданието Politico.

Това вероятно скоро ще се промени, тъй като Европейската комисия (ЕК) подготвя предложение за събиране на множество нови налози на ниво ЕС, за да се върнат стотиците милиарди през следващите три десетилетия.

Размерът на Фонда за възстановяване и устойчивост на ЕС беше договорен на 750 млрд. евро по цените за 2018 г. в рамките на бюджетни преговори. Това е около 800 млрд. евро в текущи цени. Постигането на споразумение за сложни нови данъци няма да бъде никак лесно и ще доведе до вероятно дългогодишни преговори както на равнище ЕС, така и на международно ниво.

"Всички държави членки имат различни възгледи и различни подходи“, признава еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан. 

"Затова предложението (за нови данъци) трябва да бъде балансирано, което накрая да бъде прието от всички държави-членки“, допълва той.

Четете още по темата в Investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК