ЕС със стратегия за връщане нелегални мигранти в родината им

Ключов момент е да бъдат убедени страните на произход да ги вземат обратно

27.04.2021 | 21:15 Редактор: Никола Симеонов
ЕС със стратегия за връщане нелегални мигранти в родината им

ЕС се стреми да запълни празнината в миграционната политика, като засили мерките за доброволното връщане в родината им на нелегалните мигранти, съобщи АФП.

Съгласно приетата днес стратегия, планът на Европейската комисия за връщане и реинтеграция поставя в основата агенцията на ЕС Фронтекс, въпреки многобройните медийни информации и твърденията на неправителствени организации за нарушения от страна на нейните служители.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон защити ролята на агенцията.

Пред медиите тя заяви, че макар да са били установени "недостатъци“, разследването на борда на Фронтекс, приключило миналия месец, е показало, „че агенцията не е участвала в този вид дейност“.

Според нея, Фронтексе "в много добра позиция", за да помогне на държавите-членки на ЕС да насърчават мигрантите, които нямат право да останат, да се завърнат в страните си на произход.

Фронтекс ще "израсне с тези нови задачи" с цел "защита на нашите граници и основните ни права да управляваме миграцията и да направим Европа сигурна зона“, каза Йохансон

Заместник-председателят на Еврокомисията, натоварен със защитата на "европейския начин на живот", Маргаритис Схинас, заяви, че "няма да приемем разбиването на Фронтекс".

Той подчерта, че "вече е част от тяхната работа" да наблюдава връщането на мигранти и "ние очакваме от тях да продължат да го правят (така) по европейски хуманни и ценностни процедури".

Схинас призна, че досега е имало "неуспех" в ЕС да се върнат мигрантите, отбелязвайки, че през 2019 г. около половин милион души са получили заповеди да напуснат държавите-членки, но само 142 000 са го направили, съобщи БГНЕС.

Ключов момент в стратегията на ЕК е да бъдат убедени страните на произход да вземат обратно мигрантите, на които е казано да напуснат ЕС.

Част от това е предоставянето на помощ за реинтеграция в тези държави, като от следващия месец Фронтекс ще стартира пилотна програма за хора, които се връщат доброволно.

Стратегията призовава за разработена от Фронтекс програма за обучение на „съветници по връщането“ в държавите-членки.

Планът се стреми да преодолее фрагментирания подход на държавите-членки в начина, по който се справят с връщането на мигранти и подкрепата за реинтеграция.

Стратегията призовава за "бърз и справедлив" общ подход по отношение на правилата за убежище и връщанията, по-добро събиране на статистически данни, увеличено финансиране и подобрена координация между различните органи и агенции на международно, национално и местно ниво.

Комисията представи стратегията като едно звено във верига от инициативи, които трябва да бъдат разработени за промяна на общите правила за миграцията и убежището на ЕС.

Основният преглед на тези правила буксува от години поради нежеланието на страните да споделят домакинство за търсещи убежище, като повечето пристигат и се обработват в южните държави-членки на ЕС, особено в Гърция и Италия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК