Moderna увеличава предлагането на ваксини догодина с 3 млрд. дози

Компанията разширява производствения си капацитет, за да се справи с мутациите на Koвид-19

29.04.2021 | 16:52 Редактор: Никола Симеонов
Moderna увеличава предлагането на ваксини догодина с 3 млрд. дози

Moderna обяви, че ще увеличи глобалното предлагане на ваксини срещу Ковид-19 до 3 млрд. дози през следващата година, тъй като компанията разширява производствения си капацитет, за да се справи с новите и съществуващите варианти на коронавируса, съобщава FT.

Инвестицията за стимулиране на производството идва точно когато Индия се бори с тежка вълна на коронавируса, подхранвана от нов вариант, който бутна здравната система на страната в пропастта.

Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на Moderna, коментира пред FT, че се очакват данни за циркулиращия в Индия вариант B.1.617. „Виждам дела на хоспитализациите от всички случаи на заразени и смъртните случаи и съм дълбоко притеснен, че това е много лош вариант. Много се притеснявам, че е толкова лош, може би дори по-лош от южноафриканския вариант“, посочва той.

Броят на жертвите на коронавируса в Индия надхвърли 200 хил. души в сряда. Страната регистрира над 360 хил. нови случая на заразени само за 1 ден.

Бансел посочва, че справянето с новите варианти ще бъде от изключителна важност през следващата година и че правителствата търсят ваксини, базирани на иРНК, вместо аденовирусни ваксини, каквато е ваксината на Oxford/AstraZeneca, както и на Johnson & Johnson. 

Аденовирусните ваксини се оказват по-малко ефективни в сравнение с иРНК, които показват над 90% ефективност. Отделно са и опасенията, че аденовирусните ваксини причиняват проблеми с кръвосъсирването при някои хора.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК