ЕП прие въвеждането на сертификати за Ковид-19 в срок от 12 месеца

Притежателите на сертификат за Ковид-19 на ЕС не трябва да подлежат на допълнителни ограничения за пътуване

29.04.2021 | 12:44 Редактор: Здравко Черкезов
ЕП прие въвеждането на сертификати за Ковид-19 в срок от 12 месеца

Сертификатите за ваксинация трябва да се въведат в ЕС за максимален период от 12 месеца. Това изискване се съдържа в преговорната позиция на Европейския парламент (ЕП), одобрена на сесията на ЕП в Брюксел.

"Днес Европейският парламент прие преговорната си позиция по предложението за издаване на сертификат, потвърждаващ правото на свободно движение в Европа по време на пандемия. Членовете на Европейския парламент се съгласиха, че новият "сертификат за Ковид-19 на ЕС", вместо предложения "цифров зелен сертификат" от Европейската комисия, трябва да е валиден 12 месеца, а не повече", се казва в документа.

Законодателното предложение за граждани на ЕС беше одобрено с 540 гласа "за", 119 "против" и 31 "въздържали се", докато предложението за граждани на трети държави се прие с 540 гласа "за" и 80 "въздържали се". Гласуването се проведе вчера, а резултатите бяха обявени днес сутринта. Парламентът и Съветът вече са готови да започнат преговори. Целта е да се постигне споразумение преди летния туристически сезон.

Притежателите на сертификат за Ковид-19 на ЕС не трябва да подлежат на допълнителни ограничения за пътуване, като карантина, самоизолация или тестване, според Парламента. Депутатите също така подчертават, че за да се избегне дискриминация срещу неваксинираните и поради икономически причини, страните от ЕС трябва да "осигурят универсални, достъпни, навременни и безплатни тестове“.

Документът, който може да бъде в дигитален или хартиен формат, ще потвърждава, че човек е бил ваксиниран срещу коронавирус или, като алтернатива, че има скорошен отрицателен резултат от тест или се е възстановил от инфекция.

Европейските сертификати за Ковид-19 обаче нито ще служат като документ за пътуване, нито ще станат предпоставка за упражняване на право на свободно движение, казват евродепутатите.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК