Абсурд: Да се ваксинираш с 2 дози и да останеш без сертификат

Съществува и практика личните лекари да искат такса за ваксинационните сертификати

28.04.2021 | 18:47 Редактор: Здравко Черкезов

Макар и да бе наредено със заповед на здравния министър ваксианционните сертификати да бъдат безплатни, има лични лекари, които отказват да издадат такъв сертификат или искат такса.

Божидар Банов е ваксиниран срещу Ковид-19. И двете дози са му поставени от мобилен екип на работното място. Следва да получи ваксинационен сертификат. Това така и не случва. 

Така топката попада в полето на личните лекари. Те обаче твърдят, че не са длъжни да издават сертификат на хора, на които не са поставили лично ваксина. Това е вписано и с анекс в Националния рамков договор.

Съществува и практика личните лекари да искат такса за ваксинационните сертификати, въпреки че със заповед от министъра на здравеопазването бе наредено те да са безплатни. 

Макар и да получават средства от здравната каса за прегледи на записаните при тях пациенти, те са самостоятелни и имат право да определят такси за услуги, които не се покриват от публични средства. 

След като не е получил документ нито от екипа на РЗИ, нито от личния лекар, Божидар си издава електронен подпис срещу 30 лв. и получава достъп до ваксинационния си сертификат в дигитален вид.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК