Държавата, в която лекари се бият за ваксини: Как се стигна до напрежението пред СРЗИ?

От СРЗИ твърдят, че било направено всичко за перфектна организация

27.04.2021 | 18:47 Редактор: Здравко Черкезов

Лични лекари от София се сбиха с охраната на столичната Регионална здравна инспекция. До напрежението се е стигнало след дълго чакане на опашки за ваксини. Наложило се да бъде извикана полиция, която да потуши напрежението.

"Kоя е тази държава в света, покажете ми, в която се бият лекари за ваксини? Tова е подигравка", заяви председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов.

Напрежение, бой, сблъсъци, дърпане – така изглежда обстановката пред столичната РЗИ вчера следобед докато лични лекари се редят над три часа на опашка за ваксини, без вода и тоалетна. А причината за сблъсъка между лекарите и служител от охраната на РЗИ е, че към края на работното време, докато все още има голяма опашка от чакащи, се появява куриер, който прережда всички. 

Д-р Миндов разказва, че всичко се дължи на липсата на организация и не за първи път се случва лекари да застават с телата си, за да пазят реда си.

"Те мрънкат, викат аз съм с час, викам дай да ти видя часа, няма, даден им е устно, за нас дори телефон няма. Идват всякакви от кол и въже, всеки може да дойде за ваксини, редиш се цял ден и взимаш, мога да хвана санитарката, не може да си дадеш печата", разказа председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари. 

А от столичната РЗИ твърдят, че е направено всичко необходимо за перфектната организация.

"Беше създадена изрядна организация. В момента, в който се разбере, че ще получаваме ваксина в рамките на 15 минути се изпращат информативни мейли до ОПЛ с информация и в какви часове време ще получат ваксина", увери Ирина Гайтаневска от СРЗИ. 

Д-р Миндов посочва, че от 22 февруари е започнало раздаването на ваксини на ОПЛ и не е създаден ред. Те са изпратили писмо до здравните власти на 11 март с предложение за организация на раздаването на ваксини. Досега обаче отговор нямат.

"Срамна работа, имаше с бастуни, куцащи... Няма един стол къде да седнат, срам ме е за това, което се случва", каза лекарят.

От РЗИ смятат, че не могат те да транспортират ваксините до личните лекари. Но личните лекари са категорични, че създалата се вчера ситуация е абсурдна.

И докато лекари и РЗИ се обвиняват взаимно за създалото се напрежение, от днес има изградено ново помещение и така личните лекари и големите здравни центрове ще бъдат разделени при получаването на ваксини.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
спрете да им давате по 10лв на ваксина и ще се разбяга крадливата пасмина Сигнализирай за неуместен коментар