Топенето на ледниците: Региони на Азия са изложени на риск от недостиг на вода

Това е заключението от ново проучване на изследователи на ETH Zurich и University of Toulouse

29.04.2021 | 13:09 Редактор: Юлия Христова
Топенето на ледниците: Региони на Азия са изложени на риск от недостиг на вода

Световните ледници се топят с по-бързи темпове от преди, като гъсто населените региони на Азия са изложени на риск от наводнения и недостиг на вода, ако тенденцията продължи, предава Bloomberg. 

Това е заключението от ново проучване, дело на изследователи на ETH Zurich и University of Toulouse, които установиха, че ледените шапки в света губят по 298 гигатона лед годишно в периода от 2005 до 2019 г., което представлява 30-процетно увеличение на степента на отстъпление в сравнение с предходните пет години. Ледниците в Аляска, Алпите и Исландия са сред най-бързо изчезващите.

"Ситуацията в Хималаите е особено тревожна", коментира Ромен Хугонет, един от авторите на изследването, добавяйки, че региони на Индия и Бангладеш могат да се сблъскат с недостиг на вода през периодите на суша, тъй като големи реки като Ганг и Инд се захранват главно от ледников отток.

Учените са използвали изображения от специална камера на борда на сателита на НАСА Terra, който прави обиколка Земята на всеки 100 минути от старта си през 1999 г. Оборудването им позволява да изчислят колко маса губят около 220 000 ледници в света всяка година от началото на века.

Констатациите са последното изследване, базирано на сателитни снимки, които сочат към ускоряваща се загуба на лед в по-хладните региони на планетата. По-рано тази година екип, ръководен от University of Leeds във Великобритания, установи, че топенето на ледени покривки в Антарктида и Гренландия е в съответствие с най-лошите сценарии за затопляне на климата, очертани от експерти.

Обикновено ледниците натрупват лед през зимата, но затоплящият се климат означава, че лятното топене е надминало тези покачвания на ледената маса и е причинило нетна загуба в планинските райони. Топенето от своя страна допринася за глобалното затопляне и косвено ускорява повишаването на морското равнище, повишавайки риска от наводнения, с които се сблъскват крайбрежните местности, пише bloombergtv.bg.

Междувременно намаляващият принос от ледниковите оттоци през по-сухите месеци в Европа направи невъзможно промишлените баржи да преминат река Рейн.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК