САЩ и Русия търсят диалог, но среща между Байдън и Путин е под въпрос

Коментар на политическия анализатор проф. Захари Захариев

27.04.2021 | 22:11 Редактор: Здравко Черкезов

Военното напрежение по руско-украинската граница премина точката на кипене и вече обстановката започна да се успокоява, след като Русия обяви, че изтегля струпаните войски от границата. Колко е сериозен конфликтът между двете страни и възможно ли е все пак да се стигне до военни действия?

"Конфликтът между Русия и Украйна е много сериозен и е изпълнен с познати, но и неочаквани рискови фактори, които биха могли да възникнат, в този момент, когато се дрънкат оръжия и от двете страни на геополитическата сцена", заяви политическият анализатор проф. Захари Захариев в студиото на "Денят ON AIR".

И изтъкна, че Украйна също си позволява агресивно поведение по отношение на Руската федерация и най-вече на Донбас, струпвайки свои войски и привличайки чуждестранни военни съветници. Той определи риска от военни действия за хипотетичен.

"В международната политика винаги хипотезите заплашват да се превърнат в реалност и да излязат вън от контрол", предупреди проф. Захариев.

Политическият анализатор посочи, че провокация е възможна и от страната на проруските сепаратисти в Донбас, и от фашисти и неонацисти в Украйна, които да предизвикат война и да кажат: западът нямат друг ход освен да останат твърдо зад нас

"Рисковете са изключително големи", категоричен е гостът на Bulgaria ON AIR.

Въпреки това, проф. Захариев е оптимист, че напрежението на украинската граница може да бъде разрешено по мирен път.

"Виждате как Щатите, в лицето най-вече на Байдън от една страна и от друга самата Русия, като че ли търсят някаква форма на разбирателство и диалог. Основната причина са нито санкциите, нито опитите на САЩ да изтласка Русия от европейското пространство и да я превърне в азиатска страна, а е страхът за онова, което би могло хипотетично да се случи", настоя събеседникът на Ганиела Ангелова.

Но според него самата среща е под въпрос, тъй като все още няма официални контакти, преговори и работна група, която да изготви дневен ред.

"Руската страна очаква ясно формулиран дневен ред. Готова е да говори за Украйна и за настъплението на НАТО към руските граници, но и за основните проблеми като контрола върху стратегическите оръжия, ракетите за среден и малък радиус, както и въпроса около "Открито небе", посочи проф. Захариев.

"Байдън пък е притиснат вътре в Щатите. Той трябва да покаже, че той не е президент на войната, а президент на мира. Не е уместно всичките му изяви да са насочени в една посока - конфронтация и военен конфликт", допълни политическият анализатор.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 1
СЕРИОЗЕН КОНФЛИКТ ЛИ
преди 1 месец
Конфликтът е сериозен за кремълските колонизатори, защото имат единствено конвенционални оръжия, които не вършат никаква работа в предстоящата космическа война, която ще започне примитивна Рус. Кремълските тирани говорят за "космически войски", но нямат такива и никога няма да имат, защото не притежават средства и високи технологии. С американските USSF никой в света не може да се сравнява, най-малко Феодална Рус. Сигнализирай за неуместен коментар