Саудитските сили унищожиха лодка с експлозиви в Червено море

Това се случва, когато в Йемен се засилват боевете между правителствените сили и бунтовниците хусити

27.04.2021 | 17:09 Редактор: Жаклина Иванова
Саудитските сили унищожиха лодка с експлозиви в Червено море

Във вторник саудитските сили унищожиха заредена с експлозиви лодка край бреговете на пристанището Янбу в Червено море, съобщи министерството на отбраната.

"Натоварена с експлозиви лодка без екипаж беше прихваната и унищожена тази сутрин“, се казва в изявление на министерството, публикувано от агенция СПА. 

"Военноморските части успяха да открият и наблюдават активността на заредената с експлозиви лодка във водите на Червено море край бреговете на Янбу", става ясно от съобщението още. 

Досега никоя група не е поела отговорност за инцидента, който според министерството е в процес на разследване.

Случката идва, когато в съседния Йемен се засилват боевете между подкрепяните от Саудитска Арабия правителствени сили и бунтовниците хусити.

Янбу, на 860 километра източно от саудитската столица Рияд, се намира на около 975 километра северно от саудитската граница с Йемен. Въстаниците хусити засилват офанзивата си, за да завземат богатия на петрол район Мариб, последната крепост на йеменското правителство в северен Йемен.

Хуситите, които се сражават срещу ръководената от Саудитска Арабия военна коалиция, която се намеси във войната на Йемен през 2015 г., също засилиха безпилотни и ракетни удари по цели в Саудитска Арабия, включително нейните петролни съоръжения, предаде БГНЕС.

Миналата седмица Гърция заяви, че ще прехвърли ракетна батарея "Пейтриът” в Саудитска Арабия, за да защити Рияд своята критична енергийна инфраструктура, тъй като кралството в Персийския залив се бори с нарастващите атаки.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК