Ще се превърнем ли в точка на антируска пропаганда?

"Това едва ли е най-полезното за българския народ", каза д-р Войн Божинов

26.04.2021 | 22:00 Редактор: Искра Ангелова

Каква е ролята на "Триморието" за бъдещето на страната ни и защо президентът Румен Радев държи проекта?

"Това ще му осигури американската подкрепа за предстоящия вот и декларираното от него желание за втори мандат. Идеята за "Три морета" е много стара, тя е от средата на 19 век. Тя е производство на полската интелигенция, която лансира идеята за Междуморието между Балтика, Черно море, с цел да се направи санитарен коридор между имперска русия и останалата част от Европа", каза историкът д-р Войн Божинов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му идеята е да направи коридор от държави, които да попречат на болшевизма тогава на Съветския съюз.

"Днес тази идея се възражда под формата на "Триморието", а не на Междуморието, като се включва и Адриатическия басейн. Това е едно класическо анти-руско мероприятие, в което нашият политически елит ни вкарва в устата на лъва. Ставаме заложник. Имам опасения, че на нас ще се определя водеща роля в цялата тази инициатива", допълни д-р Божинов пред Bulgaria ON AIR.

Той се опасява, че вече сме поели по този път с нашите чешки съюзници в НАТО.

"Ние вече започнахме вече да гоним руски дипломати. Откриваме шпионски мрежи. Само преди време чехите заеха много остра анти-българска позиция по нашия спор със Скопие. Опасявам се, че нашето Черноморие може да изглежда и по друг начин при едно негативно стечение на обстоятелствата.

Д-р Войн Божинов смята, че може да се превърнем в точка на анти-руска пропаганда.

"Това едва ли е най-полезното за българския народ, предвид факта, че една голяма част от българите не са настроение негативно към Русия", категоричен е историкът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Кармен Младенова
преди 2 години
Плюйте,плюйте по Русия. С Трифонов вече говори за неизбежна катастрофа. Сигнализирай за неуместен коментар