Първата ваксинирана с AstraZeneca българка: Бих повторила експеримента

Тя самата имала съвсем леки странични ефекти

25.04.2021 | 14:00 Редактор: Юлия Христова

Първата българка, поставила си ваксината на AstraZeneca още през есента във Великобритания, е готова пак да направи същия избор въпреки случаите на тромбози. Мария Спирова е убедена, че има разминаване в нагласите на Острова и в Европейския съюз.

Осем месеца след началото на клиничните изпитвания на ваксината на AstraZeneca лабораторията на Оксфордския университет се е свързва с Мария Спирова. Съобщават и, че изследването, в което тя участва с още десетки хиляди доброволци, е приключило.

"Да, бих се подложила на изпитанието отново, защото смятам, че постигнахме добър ефект", посочи Спирова.

За цялото това време тя не е знаела дали е била ваксинирана или е получила плацебо. Чак преди дни получава и потвърждението, че е била от контролната група, инжектирана с британския препарат, а не с ваксина срещу менингит. 

"Дава много подобни странични ефекти. Главоболие", посочи тя.

Тя самата имала съвсем леки странични ефекти. 

"Аз прекарах два дни с температура 38 градуса. После всичко приключи. И, ако трябва да сравняваме два дни с температура или тежка пневмония, хората направиха своя избор. Без да му мислят много", обясни Мария.

И въпреки новините за редки състояния, които се развиват след ваксини, тя е категорична - би направила същия избор. 

А отношението към препарата у нас и във Великобритания е различно. 

"Ние като култура изпаднахме в абсолютна истерия. Вманиачаването за нас какво ще се случи след ваксина е детинско. Скептицизмът тук отсъства. Има доверие във ваксината", подчерта българката.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русинова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


4
32 rate up comment rate down comment 7
Юпитер
преди 2 години
Ще видим до 5години ефекта?!В медицинските среди има нагласи, че след ваксина срещу Корона, било Астра Зенека или Пфайзер се получава реакция, при която се пречи на оплодената яйцеклетка да се нидира /закрепи /за маточната лигавица.Ако е вярно, това значи спонтанни аборти и безплодие?! Времето ще покаже! Сигнализирай за неуместен коментар
3
31 rate up comment rate down comment 7
анонимен
преди 2 години
Бях на протестите в Лондон, миналото лято. Въпросната госпожа беше там. Пълно КУКО Сигнализирай за неуместен коментар
2
32 rate up comment rate down comment 9
анонимен
преди 2 години
Клоунада. За пари *** си дава голям "Пример". Пак ще повтори ако и платят на тази мозък не и трябва. Сигнализирай за неуместен коментар
1
22 rate up comment rate down comment 11
анонимен
преди 2 години
Абе лесно и е на дамататака да говори, защото не е имала тежки последици...а да беше получила усложнения и се беше разболяла. И при нас в България истерията беше най- малка ...нямахме вечерни часове, есемеси за излизане и подобни...така че нейното изказване прозвуча детински... Сигнализирай за неуместен коментар