Моловете в Гърция отвориха, само ваксинирани на църква в Кипър

Църковните служби трябва да приключат до 21 ч., когато започва вечерният час

24.04.2021 | 13:55 Редактор: Юлия Христова

Съединените щати ще подновят използването на ваксината на Johnson & Johnson. Сериозни ограничения за Великден в Гърция и Кипър. А от понеделник в Италия се разрешава свободното движение между регионите при определени условия. 

От днес моловете в Гърция отвориха, но при строг контрол за броя на клиентите. Позволява се пазаруване в рамките на три часа. 

В страната е в сила пълна забрана за напускането на района по местоживеене за Великденските празници. 10 000 полицаи са разположени на изходите на градовете и проверяват документите на пътуващите. Напускане е позволено само при изключителна необходимост. Полиция охранява църковните храмове и следи за стриктно спазване на мерките. 

А в Кипър само ваксинирани срещу коронавирус ще могат да посещават църковните служби от Велики понеделник до Разпети петък. И то само ако са под 50 души. Разрешава се и присъствие в църковните дворове, като за хората там не се изисква да бъдат имунизирани. Църковните служби трябва да приключат до 21 ч., когато започва вечерният час.


 
В Израел не е регистриран нито един смъртен случай в резултат на коронавирус за за първи път от 10 месеца. На този фон - в Съединените щати вече са в готовност да поставят отново ваксината на "Джонсън и Джонсън" след решение на Американската агенция за храните и лекарствата. А решението следва препоръка на комисия от експерти, свикана след доказателствата, че шест жени в Щатите са получили кръвни съсиреци. Заради това се наложи и временно преустановяване на имунизациите с тази ваксина. 

"Ползите очевидно надвишават риска от популационна и индивидуална гледна точка. Това е нов риск. Разбира се, това е изключително малък риск и по-малък от много други рискове, които избираме да поемаме всеки ден", каза членът на консултативния комитет към CDC д-р Бет Бел.

Някои от членовете на комисията към американския регулатор обаче гласуваха против препоръката за възобновяване на използването на този препарат. От компанията коментираха, че ваксината им е "много полезна и ценна".

"Основното предимство на ваксината на Johnson & Johnson в сравнение с тези, произведени от Pfizer/BionTech и Moderna е, че е лесно да се съхранява и разпространява", посочи глобалният ръководител на Janssen Research and Development д-р Матхай Мамен.

Междувременно Чили взе решение ваксината на AstraZeneca да се поставя само на мъже. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК