Вносът на ЕС от Великобритания е намалял почти двойно в първите 2 месеца на годината

Търговският излишък на еврозоната с останалия свят се е свил до 17,7 млрд. евро през февруари

17.04.2021 | 07:08 Редактор: Юлия Христова
Вносът на ЕС от Великобритания е намалял почти двойно в първите 2 месеца на годината

Вносът на Европейския съюз от Великобритания е намалял почти наполовина през първите два месеца на годината след излизането на Обединеното кралство от единния пазар на ЕС, показват данните на европейската статистическа служба. Търговският излишък на 27-членния блок с Великобритания нараства, тъй като износът намалява с по-малко, съобщава Ройтерс.

По данни на Евростат вносът от Великобритания е спаднал с 47% на годишна база през периода януари-февруари до 16,6 млрд, докато износът за Обединеното кралство е намалял с 20,2% до 39,8 млрд. евро.

В резултат на това излишъкът от търговията на ЕС с Великобритания се увеличи до 23,2 млрд. евро през първите два месеца от годината след изтичането на преходния период на Великобритания за напускане на блока спрямо 18,6 млрд. евро през същия период на 2020 г., когато Лондон все още се радваше на неограничен достъп до единния пазар на ЕС.

Търговският излишък на еврозоната с останалия свят се е свил до 17,7 млрд. евро през февруари тази година от 23,4 млрд. евро през февруари 2020 г. След силния януари кумулативният резултат за първите два месеца все още е по-добър от миналата година и показва излишък от 28,7 млрд. евро срещу 25 млрд. евро през януари-февруари 2020 г.

Сезонно коригираните данни показват, че търговският излишък на еврозоната на месечна основа с останалия свят е 18,4 млрд.евро през февруари след 28,7 милиарда през януари, тъй като износът е спаднал с 2,5% за месец, докато вносът е нараснал с 3,4%.

В същото време инфлацията в еврозоната се възстанови през март, потвърдиха данните от Евростат.

Индексът на потребителските цени в еврозоната се повиши с годишен темп от 1,3% миналия месец, спрямо 0,9% през февруари.

Цялата статия четете на Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК