Турция: Криптовалутите не могат да се използват като инструмент за плащане

Инвеститорите в страната се надяваха да се възползват от ралито на биткойна

16.04.2021 | 13:23 Редактор: Жаклина Иванова
Турция: Криптовалутите не могат да се използват като инструмент за плащане

Турската централна банка забрани използването на криптовалути и криптоактиви за покупка на стоки и услуги заради възможни „непоправими“ щети и значителен риск от такива трансакции, съобщава Ройтерс.

В законодателен текст, публикуван в Държавен вестник, централната банка посочва, че криптовалутите и други подобни дигитални активи на база технологията на разпределените регистри (DLT) не могат да се използват, пряко или непряко, като инструмент за плащане.

"Доставчиците на платежни услуги няма да могат да развиват бизнес модели, в които криптоактиви се използват пряко или непряко при осигуряването на платежни услуги и издаване на електронни пари, като няма да могат да осигуряват никакви услуги, свързани с подобни бизнес модели“, посочват от банката.

Растящият бум на криптопазара в Турция набра още инерция наскоро на фона на надеждите на инвеститорите да се възползват от ралито на биткойна и същевременно да предпазят средствата си от инфлацията.

Ускоряването на ръста на потребителските цени и слабата лира увеличиха още повече търсенето на криптовалути, пише investor.bg.

В изявление, което обяснява причината за забраната, банката заяви, че тези активи "не са обект нито на каквато и да е било регулация и надзорен механизъм, нито на централна регулаторна власт“ наред със съществуването и на други рискове.

"Смята се, че тяхната употреба при плащания може да причини непоправими загуби за страните на трансакцията заради посочените фактори, като те може да подкопаят доверието в инструментите и методите, използвани при настоящите плащания“, се казва още в изявлението.

След публикуването на заповедта, която влиза в сила от 30 април, биткойнът също поевтиня. За последните 24 ч. цената му се понижава с 2,7% до 61 318,43 долара.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК