Навални ще съди служители на затвора, отказали му достъп до Корана

Разбрах, че моето развитие като християнин изисква изучаването му, заяви той

13.04.2021 | 15:43 Редактор: Жаклина Иванова
Навални ще съди служители на затвора, отказали му достъп до Корана

Излежаващият присъда критик на Кремъл Алексей Навални заяви, че съди служители на затвора за това, че му отказват достъп до свещения за мюсюлманите Коран, съобщи АФП.

Навални, който излежава присъда от две години и половина по стари обвинения за присвояване, беше затворен през февруари, след като се завърна в Русия от Германия, където се лекуваше от отравяне. Най-известната руска опозиционна фигура обяви гладна стачка преди две седмици, за да поиска адекватно медицинско лечение, а съмишлениците му заявиха тази седмица, че властите са заплашили, че ще го хранят насила.

Навални каза, че предприема съдебни действия срещу затворническите власти, защото "те няма да ми дадат моя Коран. И това вбесява."

"Когато бях в затвора, направих списък с начините, по които исках да се усъвършенствам, което ще се опитам да направя в затвора. Една от точките беше дълбокото изучаване и разбиране на Корана. Книгите са всичко за нас и ако трябва да съдите за правото на четене, аз ще съдя", заяви критикът на Кремъл.

44-годишният Навални беше подложен на доста критики заради националистически коментари и подигравки към имигрантите в Русия от предимно мюсюлмански страни в Централна Азия, предаде БГНЕС. 

Днешното му съобщение в мрежата дойде един ден, след като много мюсюлмани по света започнаха Рамадан, след като религиозните лидери потвърдиха, че месецът на поста ще започне във вторник.

В публикацията си в Instagram във вторник Навални каза, че е чел Корана и преди, но не е възприел основните му принципи. 

"Разбрах, че моето развитие като християнин изисква и изучаване на Корана“, пише той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК