Навални отслабна с 8 кг, от затвора заплашват да го хранят насила

"Те все още не позволяват на лекар да го посети", казват от екипа на руския опозиционер

12.04.2021 | 18:25 Редактор: Здравко Черкезов
Навални отслабна с 8 кг, от затвора заплашват да го хранят насила

Служители на руския затвор заплашват да започнат да хранят насила зад решетките критика на Кремъл Алексей Навални, съобщи екипът му в понеделник, след като той отслабна с 8 кг от началото на гладна стачка, предаде АФП.

"Виждайки сериозността на гладната стачка, администрацията заплашва всеки ден да започне насилствено хранене", заяви екипът на Навални в публикация в профила му в Twitter.

В туита се казва, че Навални, който миналата седмица каза, че е имал кашлица и треска, е бил преместен обратно в затворническите помещения от лазарета.

"Те все още не позволяват на лекар да го посети", казват от екипа, цитирани от БГНЕС.

44-годишният опозиционен политик сега тежи 77 килограма,а когато започна гладната стачка на 31 март беше 85 кг.

Навални, който едва преживя отравяне с нервнопаралитичното вещество "Новичок" през август миналата година, започна да отказва храна в знак на протест срещу липсата на подходящо медицинско лечение в затвора заради силни болки в гърба и изтръпване в краката.

Най-известният опонент на президента Владимир Путин беше арестуван в средата на януари, когато се завърна в Русия от Германия, където беше лекуван от отравянето. Веднага след пристигането, през февруари беше осъден на две години и половина затвор по стари обвинения в присвояване .

Членове на екипа за негова защита, които го посетиха в наказателния лагер в град Покров на 100 километра източно от Москва миналата седмица, заявиха, че той също губи чувствителността на ръцете си. Адвокатите и съюзниците на Навални настояват той да бъде преместен в обикновена болница. Кремъл заяви, че Навални няма право на специално отношение.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК