Ким Чен Ун призова гражданите на страната да се подготвят за "трудна" криза

По-рано тази седмица той предупреди, че страната е изправена пред "най-лошата ситуация досега"

09.04.2021 | 22:17 Редактор: Юлия Христова
Ким Чен Ун призова гражданите на страната да се подготвят за

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова гражданите на страната да се подготвят за "трудна" криза, след като бяха отправени редица предупрежденията на правозащитни организации, че Северна Корея е изправена пред суров недостиг на храна в допълнение на икономическа нестабилност, предава BBC.

Изнасяйки реч в рамките на партийна конференция, Ким сравни сегашната ситуация с жестокия глад, пред който страната бе изправена през 90-те години на миналия век. Вследствие на пандемията Северна Корея затвори границите си и търговията с Китай - нейният жизненоважен икономически пояс - е в застой. Всичко това се случва на фона съществуващите международни икономически санкции заради ядрената програма на Пхенян.

В рядкото признание за наближаващи трудности авторитарният лидер призова в четвъртък партийните лидери да "направят още един "труден марш“, за да облекчат трудностите, пред които нацията е изправена, дори и с малко“.

"Трудният марш" е термин, използван от севернокорейски длъжностни лица, обозначавайки борбата на страната по време на опустошителния глад през 90-те години, след като разпадането на Съветския съюз остави Северна Корея без жизненоважна помощ. Подозира се, че около 3 милиона души са починали през този период.

По-рано тази седмица Ким предупреди, че страната е изправена пред "най-лошата ситуация досега" и пред "безпрецедентно многобройни предизвикателства".

Колко лоша е ситуацията?

От месеци се появяват съобщения, че хората в Северна Корея се борят да оцелеят. Изглежда, че тази информация произтича най-вече от градове в близост до китайската граница, където контрабандата при нормални обстоятелства е от огромна полза за мнозина. Съобщава се, че царевицата, основна храна в по-голямата част от селските райони на Северна Корея, е била обект на значителни ценови флуктуации и на моменти цената на килограм царевица достигал една месечна заплата.

Лина Юн, изследовател от Human Rights Watch, посочи в неотдавнашен доклад, изготвен със съдействието на неназовани контакти в Северна Корея, че "вече почти два месеца в страната не влиза в Китай".

"Има толкова много просяци, някои хора умряха от глад по границите ... няма сапун, паста за зъби или батерии".

Специалният докладчик на ООН за правата на човека в Северна Корея Томас Оджеа Кинтана предупреди миналия месец за "сериозна хранителна криза", която вече води до недохранване и глад.

"Съобщава се за смъртни случаи от глад, както и за увеличаване на броя на децата и възрастните хора, прибягнали до просия, тъй като семействата не могат да ги издържат".

Защо Северна Корея е в беда?

Строго контролирана от правителството, икономиката на Северна Корея е една от най-малко свободнигте в света и е далеч от ефективна. Огромните разходи за поддържане на военните сили и структурите за сигурност оставят много малко за обикновеното население.

Международните икономически санкции, целящи Северна Корея да се откаже от ядрената си програма, влошиха ситуацията, както и продължаващото затваряне на границите на страната, пише bloombergtv.bg.

Търговията с Китай спря от началото на 2020 г., като по този начин бе прекъсната жизненоважната линия на официалните и неофициални доставки за страната. Северна Корея твърди, че затварянето на границите е запазило страна "свободна от Covid", въпреки че анализаторите се съмняват в това твърдение.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК