Недостиг на стоки и лекарства в КНДР: Посолствата на 12 държави спряха работа

През януари миналата година севернокорейският лидер Ким Чен-ун реши да затвори границите

01.04.2021 | 16:53 Редактор: Юлия Христова
Недостиг на стоки и лекарства в КНДР: Посолствата на 12 държави спряха работа

Посолствата на 12 държави в Северна Корея спряха работа, а целият чуждестранен персонал на международните хуманитарни организации напусна страната поради сложната обстановка, включително недостига на стоки и лекарства. Това съобщи днес посолството на Русия в Пхенян, цитирано от световните агенции.

"Човек може да разбере онези, които напускат севернокорейската столица - далеч не всеки може да издържи безпрецедентно строгите тотални ограничения, крайно острия дефицит на необходими стоки, включително лекарства, липсата на възможности за решаване на проблеми със здравето", пише в изявление на посолството, публикувано във Facebook.

Според съобщението вече са затворени дипломатическите мисии на Великобритания, Венецуела, Бразилия, Германия, Италия, Нигерия, Пакистан, Полша, Чехия, Швеция, Швейцария и Франция. В Пхенян представляват страните си едва 9 посланици и четирима шарже д'афер, а "персоналът на повечето още работещи посолства е съкратен до минимум".

Руското посолство в Пхенян обаче подчертава, че ще остане отворено, въпреки че не е лесно и че наистина има редица проблеми и много семейства, които е трябвало да си тръгнат.

През януари миналата година севернокорейският лидер Ким Чен-ун реши да затвори границите на страната, за да спре разпространението на новия коронавирус, появил се в съседен Китай. Полетите и железопътният трафик от и за чужбина бяха преустановени, а снабдяването на Северна Корея и работата на дипломатите и на хуманитарните работници беше до голяма степен усложнена, пише БТА.

Видеозапис, превърнал се в хит в интернет в края на февруари, показва нагледно тези трудности. На него се вижда как осем руски дипломати и техните семейства напускат Северна Корея с железопътна дрезина, бутана от един от тях, поради липса на друг трансграничен транспорт след въвеждането на рестрикции, свързани с коронавируса.

Русия поддържа тесни връзки със Северна Корея и запази значимо дипломатическо присъствие в тази страна, която от дълго време страда от недостиг на хранителни продукти. КНДР е обект на международни санкции, целящи да принудят режима в Пхенян да се откаже от ядрената и балистичната си програма.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК