"Дивангейт": Италианският премиер нарече Ердоган диктатор

Турция категорично осъжда забележките на Марио Драги

09.04.2021 | 10:18 Редактор: Искра Ангелова

Диван гейт - така медиите нарекоха скандала, при който турският президент Реджеп Тайип Ердоган посрещна преди няколко дни европейска делегация с Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, но се оказа, че за нея няма стол. Но според експерта по протокол Милена Хлебарова това е знак за цялото отношение на Турция към жените. 

"Макар че всички казват, че е Протоколгейт, аз го приемам като нещо съвсем естествено за Република Турция, където протоколът много сериозно се спазва. И това е израз по-скоро на политическо отношение към ситуацията, отколкото като протоколен гаф.", обясни експертът по протокол Милена Хлебарова

А причината според специалиста по етикет, не е това, че Турция, не се е съобразила с етикета. 

"В Турция се знае какво е отношението към жените. Ако тя беше застанала наравно...сигнал...до статута на мъжа. ..допуснато", допълни още Хлебарова.

Но все пак един въпрос изниква. И показва отношението на мъжката половина към жените политици. 

"За мен грешката е в господин Мишел, че не стана и не предложи стола на фон дер Лайен. Вместо да седне като мъж и да гледа какво се случва", заяви още експертът. 

А световните медии обръщат внимание на хладнокръвното поведение на Урсула фон дер Лайен. И на куцащата европейска дипломация. 

"Категорично не съм съгласен с поведението на Ердоган. Смятам, че това поведение е неподобаващо и съм много огорчен от унижението, което фон дер Лайен е понесла. С тези, нека си го кажем диктатори, с които така или иначе ни се налага да взаимодействаме, трябва да сме откровени, когато изразяваме различни виждания или мнения", каза премиерът на Италия Марио Драги.

Но целта е постигната. А именно - всички да заговорят за това, заради което европейската делегация отиде в Анкара - за излизането от страната от Истанбулската конвенция и зачитането на правата на жените

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова,

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК