Русия наложи глоби на Twitter на стойност $117 хил.

Кремъл все повече засилва натиска върху социалните медии

02.04.2021 | 14:30 Редактор: Жаклина Иванова
Русия наложи глоби на Twitter на стойност $117 хил.

Русия наложи три глоби на Twitter на обща стойност 8,9 млн. рубли (около 117 000 долaра) заради отказа на компанията да премахне съдържание, което насърчава непълнолетните да се присъединяват към нерегламентирани протести, засилвайки натиска върху американската социална мрежа, пише Bloomberg.

"Twitter има 60-дневен срок да плати глобата", съобщиха от московския съд, който наложи санкциите в петък.

Миналият месец руските власти затрудниха зареждането на съдържанието в Twitter, обвинявайки услугата, че не е успяла да свали публикации, свързани с употребата на наркотици, порнография и други забранени теми. 

На 16 март руският интернет регулатор заплаши да блокира напълно услугата в рамките на един месец, ако не изтрие проблемното съдържание, пише bloombergtv.bg.

Говорител на Twitter отказа да коментира глобите. Преди това компанията изрази загриженост относно опитите за ограничаване на онлайн комуникацията и заяви, че не позволява нейната платформа да се използва за насърчаване на незаконни дейности.

По-рано тази година руското правителство засили натиска върху социалните медии заради публикации, включително в Twitter, които насърчават към протести в подкрепа на опозиционния лидер Алексей Навални. Facebook, Telegram, TikTok и Google също са изправени пред заплаха от подобни санкции заради отказа им да премахнат съдържание.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК