Неизвестно досега мозъчно заболяване тормози лекарите в Канада

Спазми, загуба на памет и халюцинации са сред симптомите

30.03.2021 | 15:47 Редактор: Жаклина Иванова
Неизвестно досега мозъчно заболяване тормози лекарите в Канада

Лекарите в Канада са загрижени от несправянето с неизвестно досега мозъчно заболяване на фона на редица случаи, включващи загуба на паметта, халюцинации и мускулна атрофия, съобщава "Гардиън".

Повече от година служителите в областта на общественото здраве проследяват "клъстер" от 43 случая на съмнения за неврологично заболяване в провинцията без известна причина.

Жителите за първи път научиха за изследването миналата седмица, след като провинциалната агенция за обществено здраве поиска от лекарите да бъдат нащрек за симптоми, подобни на болестта на Кройцфелд-Якоб - рядко, фатално мозъчно заболяване, причинено от деформирани протеини, известни като приони.

Редица симптоми, между които загуба на памет, проблеми със зрението и ненормални движения, предизвикаха предупреждение от канадската мрежа за наблюдение за Кройцфелд-Якоб. Въпреки първоначалните прилики, скринингът не доведе до потвърдени случаи на болестта.

"Нямаме доказателства, които да предполагат, че това е прионна болест", каза д-р Алиер Мареро, невролог, ръководещ разследването в Ню Брънзуик, цитиран от БГНЕС

По думите на лекаря пациентите първоначално са се оплаквали от необясними болки, спазми и поведенчески промени - всички симптоми, които лесно могат да бъдат диагностицирани като тревожност или депресия. Но в продължение на 18 до 36 месеца те започнали да развиват когнитивен спад, загуба на мускули, лигавене и скърцане със зъби. Редица пациенти също започнали да изпитват плашещи халюцинации, между които усещане, че насекоми пълзят по кожата им.

През 2015 г. е регистриран само един случай, но през 2019 г. има 11 случая и 24 през 2020 г. Изследователите смятат, че петима души са починали от болестта.

Нарастващ екип от изследователи работи, за да определи дали има обща връзка със случаите или някакви екологични причини като източници на вода, растения и насекоми

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


8
0 rate up comment rate down comment 0
Иван Иванов
преди 3 години
Да не са яли човешко без да подозират? Сигнализирай за неуместен коментар
7
3 rate up comment rate down comment 0
ЧунчоБГ
преди 3 години
Ще счупят тази хубава и чиста държава.Аман от СЕРСЕМИ. Сигнализирай за неуместен коментар
6
11 rate up comment rate down comment 4
Габрово
преди 3 години
5 G , и течните кристали в мозъка. Това е заболяването. Сигнализирай за неуместен коментар
5
16 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 3 години
Скриват от обществото много истини. Сигнализирай за неуместен коментар
4
22 rate up comment rate down comment 7
Антония
преди 3 години
Това е от въртолет и те който пръскат всевъзможни химий . То небеше коронавируси за насекоми за времето да променят, нормално да има проблеми. Тепърва с тия ваксини ще става още по страшно Сигнализирай за неуместен коментар
3
17 rate up comment rate down comment 16
Атанасова
преди 3 години
Какви ваксини,какви филми,говори се за случаи от 2015 г. Сигнализирай за неуместен коментар
2
22 rate up comment rate down comment 5
Бариричи
преди 3 години
1
32 rate up comment rate down comment 14
Енчо дянков
преди 3 години
А дали това не са последици от ваксинациите, но умишлено да се прикриват и да се търсят всякакви други причини, но не и истинските? Сигнализирай за неуместен коментар