Как вълците предпазват от разпространение на смъртоносно мозъчно заболяване?

Хищниците спомагат за ограничението на болест, която може да се предава от животни на хора

22.11.2020 | 08:50 Редактор: Радостина Димитрова
Как вълците предпазват от разпространение на смъртоносно мозъчно заболяване?

Хищниците са от съществено значение за ограничаване на разпространението на хронична мозъчна болест, твърдят учени, цитирани от The NewYork Times

Според проучване, проведено в Националния парк Йелоустоун, вълците са на първа линия в борбата със заболяването, тъй като тяхна плячка се оказват най-болните и слаби животински представители. Болестта покосява предимно елени и подобни видове в целия свят.

Изследователите наричат това "пречистващ ефект на хищниците" и споделят опасенията си, че без него мозъчното заболяване може да се предава и на хората

"Няма инструмент за управление, който да е ефективен, за да се контролира болестта. Няма ваксина", отбелязва докторантът по екология на дивата природа Елън Брандел, която ръководи проекта в сътрудничество с Американската геоложка служба и Националния парк.

Много биолози и природозащитници казват, че увеличаването на популацията на вълци в определени части на Съединените щати може да помогне за ограничение на болестите по дивата природа, въпреки че идеята със сигурност няма да се хареса на ловците, животновъди и други. 

А заболяването е толкова необичайно, че някои експерти го наричат "болест от космоса". Открито е за първи път сред диви елени през 1981 г.,като води до влошаване на мозъчната тъкан със симптоми като апатичност, лигавене, залитане, отслабване и смърт.

Болестта се е разпространила сред диви популации и се среща в 26 щати и няколко канадски провинции, както и в Южна Корея и Скандинавия.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК