ЕК реши: Ограничаваме износа на AstraZeneca

ЕС ще получи допълнителни 16 млн. дози от оксфордската ваксина, заяви говорителят на Комисията

29.03.2021 | 15:52 Редактор: Здравко Черкезов
ЕК реши: Ограничаваме износа на AstraZeneca

Европейската комисия потвърди, че занапред разрешенията за износ на ваксини срещу Ковид-19 на AstraZeneca от ЕС ще бъдат обвързани с изпълнението на европейските договори на този производител.

Говорител на комисията отбеляза, че откритите край Рим 29 млн. дози от тази ваксина ще бъдат разпределени в ЕС и по програмата COVAX. Предвижда се ЕС да получи 16 млн. дози, за нас е важно те да бъдат разпределени бързо, добави той.

По неговите думи засега няма нищо ново в преговорите между ЕС и Великобритания за доставката на ваксини.

"Продължаваме да търсим взаимноизгодно решение", посочи говорителят по повод отказа на Лондон да изнася ваксини на AstraZeneca към ЕС в изпълнение да сключения договор.

Говорителят съобщи, че досега в ЕС са били доставени 88 милиона дози ваксини и са били поставени 64,5 милиона дози от четирите одобрени от Европейската агенция по лекарствата (EMA) препарати. До края на юни според него ЕС ще получи над 300 милиона дози. В ЕС се внасят само ваксини, произведени в одобрени от ЕМА заводи, заяви говорителят. Той добави, че агенцията не е издавала одобрение за заводи в Индия, откъдето Великобритания желаеше да внася количества в Европа.

По думите на говорителя до края на юни се очаква въвеждането на електронните удостоверения за ваксинираните и преболедувалите Ковид-19, предава БТА. Той отбеляза, че държавите от ЕС сами ще преценяват дали да признават удостоверенията на ваксинираните с препарат, който не е бил одобрен от EMA. Ако откажат, държавите ще имат право да изискват изследване и да налагат карантина. По неговите думи по-нататък ЕК може да предложи държавите от ЕС да признават удостоверения, издадени от чужди страни.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК