Скрита отрова: Вечните химикали, които увреждат здравето ни

Перфлуороалкилирани вещества са изключително устойчиви 

29.03.2021 | 15:09 Редактор: Тодор Петров
Скрита отрова: Вечните химикали, които увреждат здравето ни

Водоустойчивото яке, опаковките на дълбоко замразените продукти, тиганите със специално покритие... Всички те с голяма доза вероятност съдържат перфлуороалкилирани вещества (PFAS). Към тях спадат около 4500 създадени от човека субстанции, които могат сериозно да увредят нашето здраве

Всички те или изобщо не се разграждат в природата, или имат много дълъг период на разграждане. Затова и експертите ги наричат вечни химикали.

"PFAS са едни от най-опасните химикали", уверява екоекспертът на Обединените нации д-р Роланд Вебер. Следи от тези химикали откриваме в почвата и в питейната вода, в животните, в храните, а оттам и в човешкото тяло.

У 98% от американците са открити остатъци от PFAS в кръвта. А изследвания в Индия, Индонезия и Филипините са доказали наличие на токсичните субстанции в почти всички взети проби от майчино мляко. Също и в Германия почти всяко дете носи в тялото си вечни химикали, като у една пета от децата концентрацията надвишава критичните стойности, предаде DW.

Перфлуороалкилираните съединения са изключително устойчиви на вода, мазнини и замърсяване. Именно това обяснява широкото им приложение: съдържат се в изкуствената кожа, фото хартията, пестицидите, пяната за гасене на пожар, в боите и лаковете. Хората ги приемат с храната и най-вече при консумацията на месо, риба, мляко, яйца и зеленчуци от замърсени региони.

Чрез сметищата, промишлените отпадни води и отработените газове те попадат в околната среда, а повечето пречиствателни станции не са в състояние да ги филтрират. Следи от тях са открити в непристъпните планини на Патагония, в ледовете на Антарктида, в руския Алтай, в бели мечки, птици и делфини. 

В САЩ, ЕС и Япония поетапно биват забранявани отделни химикали от групата на перфлуороалкилираните съединения, в резултат от което съдържанието на опасните вещества у хората постепенно намалява. 

Днес индустрията залага на ново поколение PFAS, които само слабо се различават от предишните, но затова пък все още не са забранени. А страни като Германия, Дания, Норвегия и Швеция настояват до 2030 година PFAS да бъдат забранени в целия ЕС.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
17 rate up comment rate down comment 2
Загрижен гражданин
преди 3 години
Значи вече сме една стъпка по-близо до роботизацията на човечеството Сигнализирай за неуместен коментар