Бивш служител на CDC: Разпространението на Ковид-19 започва от лаборатория в Ухан

Вирусът се разпространява още от септември 2019 г., смята Робърт Редфийлд

26.03.2021 | 20:19 Редактор: Ралица Братанова
Бивш служител на CDC: Разпространението на Ковид-19 започва от лаборатория в Ухан

Бивш висш служител в сектора на здравеопазването в САЩ смята, че коронавирусът е възникнал в лаборатория в Ухан и е започнал да се разпространява още през септември 2019 г, пише Bloomberg.

Робърт Редфийлд, който през първата година от пандемията ръководеше Центровете за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), заяви в петък, че този сценарий е по-вероятен от всяка друга алтернатива, включително и от това вирусът да е бил предаден от животно на човек.

"Най-вероятният вариант е, че е бил създаден в лаборатория“, каза Редфийлд, който служи в администрацията на бившия президент Доналд Тръмп.

"Други хора не вярват в тази версия и в това няма нищо нередно. Науката, в крайна сметка, ще го докаже“, допълва той.

Редфийлд добави, че "не по никакъв начин не иска да обвини Китай, че е освободил вируса нарочно“ и предположи, че „той е почнал да се разпространява някъде през септември – октомври в Ухан“.

Произходът на вируса остава неясен и е предмет на спорове. Очаква се този месец Световната здравна организация да публикува доклад за предполагаемия му произход, изготвен от екип от 17 международни учени, пише BloombergTV.bg. 

Засега има 4 основни теории, включително и тази, че е създаден в лаборатория, но изследванията на учените показват, че  най-вероятно вирусът е бил прехвърлен на хората от животни. 

Изследванията на СЗО също така не откриват доказателства, че вирусът се е разпространил преди декември 2019 г., което предполага, че първите случаи са започнали вероятно не по-рано от края на ноември, което е по-скорошна дата от предложената от Редфийлд.

Редфийлд допълни още, че фактът колко бързо се разпространява Ковид-19, доказва, че е разработен в лаборатория.

"Ако беше от животни, вероятно щеше да отнеме повече време, за да се адаптира към разпространението между хората", твърди той.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 4
Бойко Борисов
преди 2 месеца
Гласувайте за Слави Трифонов! Сигнализирай за неуместен коментар