Проучване: Пандемията е разклатила сериозно психиката на жените

7 от 10 анкетирани се чувстват тъжни, немотивирани и използвани вкъщи като робини

21.03.2021 | 10:10 Редактор: Ралица Братанова
Проучване: Пандемията е разклатила сериозно психиката на жените

Продължаващата вече повече от година пандемия от Ковид-19 е разклатила сериозно психиката на жените в Испания, показва проучване на Клуб "Лоши майки” и частна застрахователна компания. В доклада "Време да се грижиш за себе си и да дишаш”, който те представиха се казва, че 7 от 10 анкетирани жени се чувстват тъжни, немотивирани и използвани вкъщи като робини.

Всеки пет от десет анкетирани жени страдат от постоянен стрес, а четири от десет - от безсъние. Те обясняват, че откакто са затворени в къщи заради пандемията, домашните им задължения са се увеличили многократно и вече нямат време за себе си. Преди са им помагали родителите им, но след изолацията са поели изцяло домакинството и отглеждането на децата.

9 от 10 анкетирани изпитват чувство за вина, ако мислят за себе си. Според основателя на клуба "Лоши майки” Лора Баена, жените сега се чувстват невидими, като роби, пише "Монитор".

"Пандемията показва, че те носят цялата тежест. Много пъти са се отказвали от професионалния си живот, а сега се налага да се откажат и от личния”.

От анкетираните между 27 януари и 8 февруари тази година 9 269 жени с деца само 12 % са потърсили професионална помощ. 30- и 40-годишните дори не смеят да говорят за това, защото го намират за егоистично. Те са по-скоро притеснени за децата си.

7 от 10 деца между 6 и 18 години са депресирани, а като се прибави и домашното насилие, което значително се е увеличило през последната година, означава, че психичното здравето на нацията е поставено под въпрос. Затова опозицията призова премиера Педро Санчес да изготви план за преодоляване на психичните проблеми след овладяването на пандемията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК