Пандемията лиши милиони жени от контрацепция

Най-бедните и най-уязвимите са най-силно засегнати

13.03.2021 | 06:30 Редактор: Искра Ангелова
Пандемията лиши милиони жени от контрацепция

Около 12 милиона жени може да са загубили достъп до контрацепция в периода на пандемията, съобщи Агенцията на ООН за сексуално и репродуктивно здраве. От там предупредиха, че най-бедните и най-уязвимите са най-силно засегнати, съобщи АФП.

Фондът на ООН за населението (UNFPA) установи на основата на данни от 115 държави с ниски и средни доходи, че загубата на услуги за семейно планиране за около три месеца вероятно е довела до 1,4 милиона нежелани бременности.

"Ковид донесе хаос за жените и момичетата по света. Но най-бедните и най-уязвимите сега виждат най-тежките последици", каза изпълнителният директор на UNFPA Наталия Канем.

Данните показват, че "в по-богатите страни се раждат по-малко бебета, докато в развиващите се страни - повече бебета, тъй като липсва достъп до контрацептивни услуги".

Заключванията, страхът от заразяване и пътуване до здравни заведения доведоха до опасения във връзка достъпа до семейно планиране, когато вирусът започна да се разпространява в световен мащаб миналата година. Допълнително предизвикателство стана и нарушаването на глобалната верига на доставки.

UNFPA заяви, че през април и май е имало концентриран спад в услугите за семейно планиране, но че много страни са успели да възстановят след това достъпа до тях.

Според данните на организацията, около 12 милиона жени вероятно не са имали достъп до семейното планиране поради пандемията.

Международната общност все пак е успяла да предотврати най-лошия сценарий, като предишни изследвания в началото на пандемията предполагаха, че между 13 и 44 милиона жени биха могли да загубят достъп до контрацепция.

"Това са нужди, които трябва да бъдат приоритет, тъй като са основна част от човешкото достойнство", каза Канем, цитиран от БГНЕС.

В периода на пандемията са се увеличили лошите практики, включително детските бракове, чийто брой е нараснал много сериозно.

Тази седмица УНИЦЕФ предупреди, че последиците от пандемията от коронавирус могат да доведат до допълнителни 10 милиона детски бракове през това десетилетие.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК