Зелените в Германия се заканиха да спрат "Северен поток 2" след изборите

Проектът за 11 милиарда долара ще заобиколи територията на Украйна

20.03.2021 | 10:00 Редактор: Искра Ангелова
Зелените в Германия се заканиха да спрат

Партията на Зелените в Германия включи в предизборната си програма прекратяването на строителството на газопровода  "Северен поток 2", чрез който Германия трябва да получава допълнителни количества природен газ от Русия. Планът създава пречка през евентуален съюз с консерваторите, които подкрепят проекта, пише Ройтерс. 

Консерваторите на канцлера Ангела Меркел, които одобриха изграждането на газопровода, критикуван и от САЩ, водят в предизборните анкети през септември, като анализаторите очакват партията им да потърси коалиция със Зелените, които се очаква да завършат изборите на второ място.

Армин Лашет, лидер на Християндемократическия съюз (ХДС), омаловажи опасенията на САЩ и източноевропейските страни, като Полша, според които газопроводът увеличава зависимостта на Европа от руския газ.

Подобно на САЩ, които наложиха санкции на някои компании, участващи в ръководения от руската енергийна корпорация "Газпром" проект, Зелените се позовават на анексирането на Крим от страна на Русия и въоръжаването на сепаратистите в Източна Украйна, определяйки тези действия като фактори, които възпрепятстват доверието в Москва.

"Проектът за газопровод "Северен поток 2" е не само политически проект поради своите климатични и енергийни последици, но и защото причинява щети на геополитическо ниво - особено предвид ситуацията в Украйна - и следователно трябва да бъде спрян", се посочва в програмата на Зелените, които добавят, че Русия все повече се превръща в "авторитарна държава", информира Investor.bg.

Проектът за 11 милиарда долара ще заобиколи територията на Украйна, като потенциално ще я лиши от ценни транзитни такси. Газопроводът ще се конкурира и с доставките на втечнен природен газ (LNG) от САЩ.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в четвъртък предупреди субектите, участващи в "Северен поток 2", да напуснат проекта.

Анкета, направена от изследователския институт Forsa по-рано тази седмица поставя Зелените на второ място след ХДС (29%) в изборите, с подкрепа от 21%.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Е и
преди 3 години
Какво като заобиколи Украйна ?!Те на този принцип може да поискат всички газопроводи да минават през Украйна защото така искат.Или всички банки да си прехвърлят златото в украински банки Сигнализирай за неуместен коментар