Кимчи намалява риска от развитие на сериозни усложнения от Ковид-19

Оказа се, че то съдържа антиоксиданти

19.03.2021 | 11:22 Редактор: Искра Ангелова
Кимчи намалява риска от развитие на сериозни усложнения от Ковид-19

Традиционната корейска туршия кимчи, приготвена от пикантно кисело зеле, намалява риска от развитие на сериозни усложнения от новата коронавирусна инфекция. Ким Тае-Кюн, доцент в Южнокорейския университет в Еуха, говори за това в интервю пред кореспондент на ТАСС, представяйки данни от проучване, проведено от медици, ръководени от професор Жан Буске от университета "Шарите" в Берлин.

Немският професор пулмолог решил да потърси причините за ниската смъртност от Ковид-19 в страните от Североизточна Азия. По време на изследването екипът му отбелязва, че жителите на тези държави ядат много подправки и ферментирали зеленчуци, и започнал подробно проучване на ефекта на тази храна върху човешкото тяло.

Оказа се, че корейското кимчи съдържа много лактобацили, полезни за храносмилането, както и антиоксиданти и вещества, които укрепват имунитета и предотвратяват развитието на Ковид-19. Това са предимно сулфорафан, алицин, капсаицин и гингерол, съдържащи се съответно в зелето, чесъна, червения пипер и джинджифила. Буске твърди, че комбинацията от тези съставки облекчава протичането на заболяването след заразяване с коронавирус като кашлица, диария и задух, информира БГНЕС.

Редовната консумация на кимчи помага за понижаване на нивата на АСЕ2 - ензим в белодробната клетъчна мембрана, който коронавирусът използва като "вход" за проникване в тялото. Изследването е публикувано в научното списание "Clinical and Translational Allergy".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години