В САЩ откриха нов щам на Ковид-19, понижаващ ефективността на ваксините

В света вече са идентифицирани няколко различни мутации на заразата

25.02.2021 | 17:27 Редактор: Искра Ангелова
В САЩ откриха нов щам на Ковид-19, понижаващ ефективността на ваксините

В американския град Ню Йорк е открит нов щам на коронавируса, за който се предполага, че понижава ефективността на ваксините, съобщава вестник The New York Times, позовавайки се на изследвания на учени от Калифорнийския технологичен институт и Колумбийския университет.

Лекарите кръстиха открития щам B.1.526. Отбелязва се, че за първи път е открит в проби, взети в града още през ноември, а към средата на февруари вече е придобил доста широко разпространение.

"Виждаме случаи в Уестчестър, Бронкс, Куинс, Манхатън, както и в Бруклин. Така че изглежда широко разпространен. Това не е изолирано огнище", каза д-р Дейвид Хо, директор на изследователския център Aaron Diamond AIDS в Колумбийския университет.

Съобщава се, че разпространяващият се в Ню Йорк вариант на коронавируа също съдържа мутации, които вече са идентифицирани в други страни, включително в ЮАР.

В света вече са идентифицирани няколко различни щама на коронавируса. Много от тях имат прилики с британския, южноафриканския, бразилския или японския варианти.

В средата на декември стана известно за откриването във Великобритания на нова мутация на коронавируса SARS-CoV-2. По-късно Консултативният съвет за нови и възникващи заплахи от респираторни вируси във Великобритания потвърди, че идентифицираният в страната вариант на коронавирус се разпространява с по-бързи темпове и изисква още по-голяма предпазливост от населението. Въпреки че новият вариант на вируса, според предварителните оценки, може да бъде със 70% по-заразен от обичайния, все още няма нищо, което да предполага, че е по-опасен от гледна точка на смъртността или хоспитализациите, информира "Фокус".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК