AstraZeneca е безопасна, рискът от тромбози ще бъде вписан като страничен ефект

Това стана ясно след изявление на Европейската агенция по лекарствата

18.03.2021 | 21:45 Редактор: Ралица Братанова

Разследването на Европейската агенция по лекарствата не е открило доказателства за връзка между ваксината на AstraZeneca и смъртните случаи с тромбози, последвали имунизация с този препарат.  Това заяви на специална пресконференция изпълнителният директор на агенцията.

Въпреки това регулаторът препоръча включването на тромби като страничен ефект на препарата. A британския премиер Борис Джонсън отвърна, че ще се ваксинира именно с AstraZeneca.

Агенцията не може окончателно да изключи връзка с инциденти и препарата при разследването на 30 случая на рядко състояние на кръвосъсирване. Но е категорична - ваксината е безопасна.

"Комитетът дойде до заключението, че ваксината е ефикасна и безопасна и няма връзка с повишаване на риска от поява на тромбози. Но все пак агенцията ще покани експерти в областта и ще направи допълнително разследване. Все още не можем да намерим връзка между случаите на тромбози и ваксината. Затова препоръчваме тези възможни рискове да бъдат включени в информацията за продукта", коментира Емер Кук.

"Заключихме, че в общия смисъл няма риск от тромбоемболия след ваксинация с препарата. Въпреки това все още има някои неясноти. Наблюдавахме няколко много редки сигнала - тези състояния са свързани с ниски нива на кръвните тромбоцити, но доказателствата, с които разполагаме към момента, не са достатъчни, за да заключим със сигурност дали тези неблагоприятни състояния са причинени от ваксината, или не", заяви председателят на проверяващата комисия на Агенцията Сабине Щраус.

7 милиона са имунизираните с препарата на AstraZeneca в Европейския съюз, и 11 милиона във Великобритания. Веднага след съобщението на европейската агенция, дойде реакция от Великобритания.

"Оксфордската ваксина е безопасна и тази на Pfizer също е безопасна. Това, което не е безопасно, е да се разболееш от Ковид-19 и тъкмо затова е важно всички да се ваксинираме веднага щом дойде нашият ред", коментира Борис Джонсън. 

Самият той ще се ваксинира утре, защото е дошъл неговият ред. А в центъра, в който се е записал, в момента ползват AstraZeneca.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
1
преди 3 години
Въпреки това регулаторът препоръча включването на тромби като страничен ефект на препарата. - това противоречи с това ,че е безопасна , от това се умира, ако не се лъжа и лично с тази ваксина не бих си сложил! Сигнализирай за неуместен коментар