Е-регистърът за записване за ваксинация отново стартира

ЕМА обяви AstraZeneca за безопасна

18.03.2021 | 20:11 Редактор: Никола Симеонов
Е-регистърът за записване за ваксинация отново стартира

От утре стартира работата отново на електронната система за записване, както и ваксинирането на лицата, които са записани. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Ваксината AstraZeneca е "безопасна и ефективна“ и ползите надвишават всички рискове, обявиха от ЕМА.

Ръководителят на регулатора Емер Кук заяви, че "това е безопасна и ефективна ваксина“ и ползите надвишават всички възможни рискове. Ваксинирането не е свързано с увеличаване на общия риск от тромбоемболични събития или кръвни съсиреци, пише БГНЕС.

Д-р Сабине Щраус - председател на комитета по безопасност на ваксините на ЕМА, подчертава предимствата на препарата и заяви, че не са открити „никакви доказателства за проблем с качеството или с партидата“. Разследвани са отделни случаи от тромбоемболични събития в цяла Европа и се налага изводът, че няма по-висок общ риск такива неща да се случат след ваксинация. Всъщност това вероятно намалява риска от появата на такива ситуации.

Всички лица, които са се регистрирали за поставяне на ваксина за седмицата, през която ваксинационните центрове бяха затворени, ще бъдат автоматично презаписани с една седмица напред. Всеки регистриран ще получи SMS или имейл за новата дата и час на имунизацията през избрания от него канал за връзка. 24 часа преди ваксинацията системата ще изпрати ново напомняне. Потребителите имат възможност да променят дата и часа на ваксинация и да изберат друг времеви прозорец, в зависимост от натовареността на ваксинационните центрове, съобщават от информационно обслужване.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК