Проваля ли се Меркел с ваксинирането - говори български лекар в Германия

Фирми се оплакват от бавни помощи, а скандал с доставка на защитни маски опетни репутацията на управляващите

17.03.2021 | 19:40 Редактор: Здравко Черкезов

Много германци са гневни заради бавния темп на ваксинация в страната. Случаите нарастват точно, когато някои ограничения бяха разхлабени. Фирми се оплакват от закъснения в изплащането на помощи, а скандал с доставка на защитни маски опетни репутацията на управляващите.

На този фон - подкрепата за канцлера Ангела Меркел спада драматично. 

"Тя е на първо място по доверие в Германия. Но наистина то спадна от 80% на две трети, защото хората не са доволни от това, че Германия като производител на ваксини, едва в края на юни ще има ваксини за собственото ѝ население, когато Щатите, Израел вече ще са ваксинирали населението си", коментира д-р Стоян Монев.

Д-р Монев, който е спешен медик в болница, казва, че само 8 на сто от населението на Германия е ваксинирано, и то само с една доза. Страната е поръчала 64 милиона ваксини на Pfizer, 56 милиона на AstraZeneca. А проблемите са много. 

"Ваксината трябва да се достави, да се напълни в малки флакончета. Оказва се, че в ЕС няма достатъчно малки флакончета", каза медикът. 

И посочи, че на година от 100 000 души има от 50 до 70 белодробни тромбоемболии. 

а това време, в което няма ваксинация, ако се заразят 100 000 души, в Германия 1500 ще починат. А здравните власти още проучват връзката между тромбози и британската ваксина", обясни д-р Монев.

"Имаме 6 случая при жени на възраст между 20 и 50 години с мозъчна венозна тромбоза, 2 от които са имали фатален край. Имаме и случай на мозъчен кръвоизлив при един мъж. Броят на тези случаи при е над нормалната граница за населението", коментира президентът на института "Паул Ерлих" Клаус Чичутек.

Очаква се да се въведе строга карантина, там където има 100 заразени на 100 000 души. Лекарят казва, че и в Германия, както и в България, кризата се разраства. 

"Управлението на кризата в България към момента като че ли има общо с предстоящите избори. Да не се отнемат правата на хората пред това да подадат гласа си", изтъкна спешният медик. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК