Ще стане ли Великобритания иновационна "суперсила“ до 2030 г.?

Борис Джонсън добавя повече яснота към своята визия за "Глобална Великобритания“

17.03.2021 | 11:56 Редактор: Десислава Атанасова
Ще стане ли Великобритания иновационна

Три месеца след края на преходния период след Brexit правителството на Борис Джонсън най-накрая добавя повече яснота към своята визия за "Глобална Великобритания“.

Националната сила ще се определя не от броя на танковете и корабите, които една държава притежава, а от нейната наука, технологии и качеството на нейните алгоритми, пише Bloomberg TV Bulgaria, като цитира BBC. Това гласи посланието на доклада озаглавен "Интегрирания преглед на Обединеното кралство", в който се казва, че целта на правителството е страната да се превърне в иновационна "суперсила“ до 2030 г.

"Това ще бъде от съществено значение за постигането на икономически и политически предимства и предимства за сигурността през следващото десетилетие“, се казва още в него.

В доклада на Обединеното кралство се казва, още че неговата "първа цел“ е увеличаването на научно-технологичната мощ „в преследване на стратегическо предимство“.

"Трябва да генерираме сила чрез технологични иновации“, заяви пред BBC Алекс Йънгър, бивш шеф на Британското външно разузнаване МИ-6.

Най-малко 6,6 млрд. британски лири финансиране за отбрана през следващите четири години ще отидат за научноизследователска и развойна дейност. Част от тях ще подкрепят индустриите в определени региони на Обединеното кралство - знак за сливането на приоритетите за сигурност и икономика.

Освен това ще бъде стартирана национална космическа стратегия, както и нова киберстратегия.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК