Нидерландия забрани AstraZeneca, още по-строги мерки в Гърция и Италия

Великобритания съобщи, че няма доказателства ваксината да причинява тромбоза

15.03.2021 | 13:41 Редактор: Тодор Петров

Нидерландия стана поредната страна, която забрани временно ваксинирането с AstraZeneca. 43 000 души няма да могат да се имунизират. Забраната важи до 29 март. В страната имаше и пореден протест срещу мерките. Полицията в Хага използва и водно оръдие. В условията на трета вълна и недоволство започват и парламентарни избори. 

Oт Великобритания съобщиха, че няма доказателства ваксината да причинява тромбоза. 

A близо половин Гърция ще е в строг локдаун за Великден. Днес е Чист понеделник, началото на Великденските пости в Гърция, и е неработен ден. По традиция храната е само постна и се яде безквасен хляб. 

Част от гърците спазват постите до Великден. Дотогава ще се съобразяват със строгите мерки - властите позволиха само излизане в близост до дома. Заради забраната хората промениха традициите на този ден. 

Не може да се пътува извън районите по местоживеене. Полицията следи за спазване на ограниченията, проверява документи и при нарушения налага глоби. Най-много болни има в област Атика, в която попада столицата. 

В Италия влизат в сила строги ограничения, които ще са в сила поне до 6 април и ще засегнат 48 милиона души, включително в Рим и Милано. В повeче от половината страна затварят магазините, ресторантите и училищата. Хората ще трябва да останат по домовете си, освен за излизане за работа, по здравословни или други съществени причини. 

"Има нова вълна за заразата. През изминалите 6 седмици новите случаи на коронавирус се увеличават, надвишават по 25 000 на ден", заяви италианският премиер Марио Драги.

Агенцията за регулация на лекарствата във Великобритания изрично посочи, че от общо ваксинираните в страната 24 милиона души, 17 милиона са в с ваксината на AstraZeneca. 

"Прави се стриктен преглед, но като се има предвид честотата на естествено появяване на кръвни съсиреци и големия брой сложени ваксини, данните не предполагат, че ваксината е причина за съсиреците", заяви заяви д-р Фил Брайън от Агенцията за регулация на лекарствата и здравните продукти.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
4 rate up comment rate down comment 1
Кратумени
преди 3 години
Всичко писано за Гърция не е вярно!!От днес новините вече са други. Започва постепенно отваряне!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 1
Умпа Лумпа
преди 3 години
Много интересно Хорицата колко са Слепи къде е Румъния, Испания, Малта, Кипър и т. н. Е това е Конспиративна Теория говори се само за тези който са Угодни на Управляващите защото вкарват Безумиците в действие. Така е като Телевизора сдъвкеа и изплюва какво да "Мислите".Света е една Голяма Циркова Арена. Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 1
Nikolai
преди 3 години
За какво вие журналистите писател само глупости и лъжете хората , вие сте лъжци не ви мие срам аз живея във Италия Милано ние сме червена зона но всички видове магазини работят, пицариите правят доставки по домовете , ПУ не ви мие е срам да лъжете хората, та ние сме най мизерната държава знаете ли това лъжливи журналисти Сигнализирай за неуместен коментар