България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как Австрия преминава през пандемията и драмата с AstraZeneca

Медицинската сестра Мартина Боянова: Хората вече не издържат

15.03.2021 | 09:36 Редактор: Здравко Черкезов

Австрия бе първата страна, блокирала партида на AstraZeneca, което предизвика верижна реакция в други европейски страни, включително и в България.

"Хората са притеснени, разделени са на две части: едните казват: Няма значение с какво ще се ваксинирам, другите си отлагат часовете и казват: С AstraZeneca няма да се ваксинирам", заяви медицинската сестра във Виена Мартина Боянова в "България сутрин".

Тя разказа за двама нейни колеги, ваксинирали се с блокираната партида на AstraZeneca.

"Не им беше особено добре. По цели дни и нощи бяха облени с пот, даже не идваха на работа. Имам колежка обаче, на която нищо ѝ нямаше", каза Боянова в ефира на Bulgaria ON AIR.

И обясни каква е медийната обстановка в Австрия. Има части от медиите, които казват, че ваксинирането е опасно и трябва да се спре - но повечето уверяват, че всичко ще бъде наред.

Медицинската сестра разказа и за мерките в австрийските училища, където два дни учи една част на класа, другите два дни учи другата част, а в петък - целият клас е онлайн. 

Боянова наблюдава натрупване на доста психическо напрежение в австрийското общество след локдауна.

"Психически притеснения, панически атаки... Някои казват, "искам да се самоубия" - и затова трябва да говоря с друг лекар. Повече такива пациенти идват, отколкото пациенти с други оплаквания. Хората вече не издържат", завърши Боянова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК