Шефът на BioNTech: Трябва да се подготвим за следващата, по-тежка пандемия

Трябва лекарствените компании да имат производствен капацитет, смята Угур Шахин

13.03.2021 | 13:09 Редактор: Никола Симеонов
Шефът на BioNTech: Трябва да се подготвим за следващата, по-тежка пандемия

Година след обявяването на пандемията светът е съветван да се подготви за следващата, пише Bloomberg.

Новото предупреждение дойде от главния изпълнителен директор на BioNTech Угур Шахин – ученият, който стои за една от първите одобрени ваксини срещу коронавируса. И въпреки че вирусът все още ограничава голяма част от ежедневието на хората по света, Шахин твърди, че Ковид-19 не е най-лошата пандемия, която можем да си представим.

"Всъщност ще има бъдещи пандемии, които могат да бъдат много по-опустошителни, а да сме подготвени за тях е от ключово значение", коментира той в интервю.

"Целта трябва да бъде производителите на лекарства и правителствата да имат производствен капацитет, който да покрие имунизация на целия свят в рамките на три месеца след разработването на ваксина", посочва Шахин.

Като се има предвид състоянието на настоящите ваксинационни кампани и че голяма част от световното население все още очаква ваксините, това е амбициозна цел. За да се стигне дотам, Шахин предвижда публично-частно партньорство, сравнявайки идеята с огромните разходи, необходими за плащането на застраховка.

Вижте още по темата в Investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК