"Ден на гнева" в Ливан: Втора седмица на протести срещу икономическата криза

Причина за недоволството е сривът с над 80% на ливанската лира спрямо долара

08.03.2021 | 22:41 Редактор: Никола Симеонов

Втора седмица вече в Ливан продължава поредната серия от протести срещу политическата безизходица и икономическата криза. Осмият ден на масово недоволство беше обявен за "ден на гнева", в който бяха блокирани важни пътни артерии в столицата Бейрут и в провинцията.

Причина за недоволството е сривът с над 80% на ливанската лира спрямо долара. От началото на месеца един долар се разменя за над 10 000 ливански лири на черния пазар - за първи път от 2019 година.

Тъй като хранителни продукти, лекарства и гориво се внасят в долари, това доведе до рязко покачване на цените, докато над половината население живее под прага на бедността, а минималната заплата се равнява на 68 долара.

По-голямата част от ливанците разчитат на държавни помощи, но властите предупредиха, че те няма да бъдат в сила още дълго.

"Повтаряме, че ще има ескалация на протестите, защото държавата не прави нищо, хората са гладни и имат искания“, каза участник в демонстрациите.

Президентът Мишел Аун поиска от гуверньора на централната банка да разследва причините, довели до рекордната девалвация на националната валута и призова властите да сложат край на "манипулацията на цените на хранителните продукти“.

Пътищата свързващи Бейрут със северната и южната част на Ливан бяха блокирани от разгневени демонстранти, които палеха гуми, предаде БНР.

"Блокираме всички пътища, за да покажем гнева на хората", каза демонстрант на входа към Бейрут.

В отговор беше свикана среща на високо равнище. Политическият съветник на президента Мишел Аун заяви:

"Според президента блокирането на пътища е неприемливо и силите за сигурност и военните трябва да изпълняват задълженията си и да прилагат законите без колебание, особено когато вече не става въпрос за изразяване на мнения, а за организиран саботаж, който цели да зачеркне стабилността“.

Ливан е без правителство, откакто премиерът Хасан Диаб подаде оставка на десети август миналата година - дни след мощната експлозия на пристанището в Бейрут. Оттогава той управлява като изпълняващ длъжността.

Настоящата икономическа криза е най-тежката в Ливан от времето на 15-годишната гражданска война, която приключи през 1990 година.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК