Какво се случва с надпреварата за постигане на стаден имунитет в някои държави?

Израел има най-високата степен на ваксинация в света

07.03.2021 | 10:45 Редактор: Юлия Христова
Какво се случва с надпреварата за постигане на стаден имунитет в някои държави?

С разработването на ваксини срещу Ковид-19, всички страни по света са в надпревара за постигане на стаден имунитет сред своето население. Държавите, чиято икономика се основава на туризма, имат много залог в момента, където искат туристите да могат да се върнат безопасно възможно най-скоро. Поради тази причина някои напредват с пълна скорост с ваксинационната кампания. Кои са държавите, в които можем да се върнем най-рано? Информацията е от списанието за туризъм и пътешествия "Виахар".

1. Израел

Израел има най-високата степен на ваксинация в света и то е, че само за три месеца вече е ваксинирал 55% от населението си с една доза. Това означава, че около 4,8 милиона израелци вече са имунизирани с ваксината Pfizer/BioNTech, от които 3,5 милиона са получили и двете дози.

2. Сейшелски острови

Програмата за ваксинация, започнала на Сейшелските острови в началото на годината, протича с пълни обороти и страната се надява да постигне стаден имунитет до средата на март. По това време над 44% от населението, от малко под 100 000 души, вече е получило втората доза от китайската ваксина "Sinopharm“.

3. Великобритания

Великобритания е най-напредналата европейска държава във ваксинационната кампания с повече от 20 милиона британци, които вече са получили първата доза. По този начин почти 30% от населението вече еп ваксинирано с поне една доза.

4. Чили

Чили е страната, която напредва най-бързос ваксинацията в цяла Латинска Америка и се надява да са ваксинирали 80% от населението на страната, податлива на ваксинация срещу Ковид-19 до края на юни, за да постигне стаден имунитет . По това време над 17% от общото население вече са получили двете дози.

5. Барбадос

Тази карибска държава се надява да постигне стаден имунитет в средата на август. Към този момент те вече са прилагали над 41 000 ваксини, което означава, че повече от 12% от тяхното население, по-малко от 3000 души, вече са получили доза, пише БГНЕС.

6. Малта

Малта е страната в Европа с най-много ваксинирани с двете дози. Общо 6,4% от населението вече е получило пълната ваксина, докато цифрата е 11,7%, ако говорим за единична доза.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК