Направиха важни разкрития за ефикасността на ваксините

Франция имунизира възрастни хора с придружаващи заболявания с AstraZeneca

02.03.2021 | 13:40 Редактор: Юлия Христова

Една доза от ваксината на Pfizer/Biontech или на AstraZeneca намалява нуждата от хоспитализация в болница с 80%. Това показва ново британско изследване. Франция започва да ваксинира и възрастни хора с придружаващи заболявания с препарата на AstraZeneca. 

Новото изследване е базирано на получените данни при хора над 80-годишна възраст, които първи са били ваксинирани на Острова. Според учените ефектът е видим между 3 и 4 седмици след имунизацията. Но поясниха, че са необходими две дози за по-добри резултати и оптимална защита.   

"Броят на приетите в болница пациенти спада по-бързо особено на възрастните, които са били ваксинирани. Това е знак, че ваксината работи", каза министърът на здравеопазването на Великобритания Мат Ханкок. 

На този фон, Франция одобри ваксината на AstraZeneca и за възрастни хора с придружаващи заболявания. Миналия месец правителството одобри употребата на препарата само за лица под 65 години, като се позова на липсата на данни за възрастни хора. Сега обаче властите обявиха, че ваксината е подходяща и за граждани между 65 и 74 години. 

Макар препаратът на AstraZeneca да се използва широко в Обединеното кралство, няколко държави от ЕС, сред които и Германия, все още го ограничават за хората до 65 години. 

А експерти прогнозират четвърта вълна за САЩ. Причината – разпространението на новите варианти на коронавируса. През миналата седмица там са регистрирани около 70 000 новозаболели дневно, а смъртните случаи са около 2000 на ден. 

Израел започва ваксинация и на преболедувалите Ковид-19. Те трябва да са се възстановили преди най-малко 3 месеца. В същото време премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че страната иска за купи още 36 милиона дози ваксини, за да утрои количеството, с което разполага. Според Нетаняху така страната му ще има подготовка и за най-лошия сценарий за ваксинация на всеки шест месец.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 1
Величко
преди 3 години
Дрън , дрън ... Пунта мара ... Аз не им искам скапаните ваксини ! Да си търсят други будали ... Сигнализирай за неуместен коментар