С 80% намаляват хоспитализациите след само една доза от Pfizer и AstraZeneca

Някои държави от ЕС са разрешили прилагането на ваксината само за по-млади хора

01.03.2021 | 23:29 Редактор: Искра Ангелова
С 80% намаляват хоспитализациите след само една доза от Pfizer и AstraZeneca

Една доза от ваксините срещу коронавирус на Pfizer или AstraZeneca може да намали хоспитализациите сред възрастни хора с около 80%, според проучване във Великобритания, пише Bloomberg.

Докладът на Public Health England, публикуван в понеделник, също установява, че една ваксина намалява с 60% рискът хората на възраст над 70 години да се разболеят.

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок каза на пресконференция в Лондон, че "вълнуващите" данни са "знак, че ваксината работи". Но той призова хората да "продължават да се придържат към ограничителните мерки".

Повече от 20,2 млн. души в Обединеното кралство са получили първата си доза от ваксината досега, което е над една трета от всички възрастни.

Новото проучване трябва да намали опасенията, че ваксината AstraZeneca е по-малко ефективна при възрастни хора, информира bloombergtv.bg.

Някои държави от Европейския съюз са разрешили прилагането на ваксината само за по-млади хора, като се позовават на липсата на достатъчно данни за ефикасността му при по-възрастните. Констатациите също така подкрепят решението на Обединеното кралство да отложи вторите дози на ваксините Pfizer и AstraZeneca, за да ускори ваксинационния процес и да имунизира възможно най-много хора.

"Една доза от ваксината на AstraZeneca или тази на Pfizer оказва ефект срещу тежка инфекция сред хората над 70-те години. Тя намалява хоспитализациите с повече от 80%", допълва Ханкок.

"Подробните данни показват, че защитата, която получавате от ваксината на AstraZeneca 35 дни след първата доза, е дори малко по-добра за отколкото тази от доза на Pfizer. Въпреки това резултатите и на двата препарата са много добри", поясни той.

Междувременно по-рано днес стана ясно, че Великобритания е регистрирала в сраната първите шест случая на бразилския щам.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК