Словакия разреши прилагането на руската ваксина Sputnik V

Страната с 5,5 милиона население отчита повече от средно 2000 дневни случая на заразени

01.03.2021 | 22:59 Редактор: Юлия Христова
Словакия разреши прилагането на руската ваксина Sputnik V

В понеделник Словакия бе обявена за втората държава в Европейския съюз след Унгария и 39-тата държава в света, която разрешава прилагането на руската ваксина срещу Ковид-19 Sputnik V, се заявява в официалния Twitter акаунт на ваксината @sputnikvaccine.

Словакия закупи 2 милиона ваксини Sputnik V от Русия и очаква половината от договорената доставка да пристигне този и през следващия месец, тъй като се очаква европейската държава да засили ваксинациите на фона на нарастването на инфекциите и смъртните случаи от Ковид-19, заяви премиерът на страната, цитиран от Ройтерес.

По време на брифинг по телевизията на летище в източната част на централноевропейската държава, където пристигнаха първите 200 хиляди дози от ваксината, премиерът Игор Матович каза, че ваксинациите могат да се ускорят с около 40% с новите доставки.

"Благодаря на Русия за коректността. Вярвам, че като спазва сроковете и обещаните доставки, тя ще докаже, че е стабилен партньор, на когото можем да разчитаме в тези тежки времена", каза още Игор Матович.

Словашкият министър на здравеопазването Марек Крайчи заяви, че ще одобри използването на ваксината до края на днешния ден и страната ще може да започне да я използва на доброволци най-рано след две седмици, след инспекция на първите партиди.

Страната с 5,5 милиона население отчита повече от средно 2000 дневни случая на заразени с коронавирус през последната седмица. Смъртните случаи пък са нараснали от началото на пандемията 7 270.

Съседната Чехия, която има най-високия процент на заразяване на глава от населението за една седмица в света, също е разгледала възможността за използването на руската ваксина, след като по-рано заяви, че ще изчака одобрението на Европейската агенция по лекарствата.

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви в неделя, че страната не може да чака, предава БНР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК