Германия обяви, че планира да произвежда руската ваксина "Спутник V"

Руският разработчик кандидатства миналия месец пред Европейската агенция по лекарствата

03.02.2021 | 23:05 Редактор: Юлия Христова
Германия обяви, че планира да произвежда руската ваксина

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан обяви в сряда, че страната обмисля да пренесе производството на руската ваксина "Спутник V" до собствените си граници или до някои други европейски държави, съобщава ДПА. От руската страна беше поискана такава подкрепа и идеята се обмисля в Германия и Европа, каза Шпан по време на онлайн конференция, организирана от германските новинарски издания Tagesspiegel, Zeit, Handelsblatt и Wirtschaftswoche.

"Бихме могли да осигурим подкрепа за производството на ваксина, която все още не е, или изобщо няма да бъде е одобрена в Европа", добави министърът.

Шпан каза, че приветства всяка ваксина, която е ефективна в борбата с пандемията и е доказана като безопасна.

"Просто зависи от регулаторния орган да прецени какъв е случая със "Спутник V", добави той.

Руският разработчик на ваксината кандидатства през миналия месец пред Европейската агенция по лекарствата за спешна употреба на "Спутник V" и чака одобрение, преди да започне евентуален износ в рамките на ЕС. Последното проучване, публикувано в медицинското списание The Lancet, потвърди ефективност от 91,6% на "Спутник V", а от институтът "Гамалея", който разработи ваксината, посочиха, че имунитетът след нейното поставяне продължава поне две години, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК