ЕС прие заявката за регистрацията на руската ваксина "Спутник V"

Нейното одобрение зависи от европейските регулатори

09.02.2021 | 12:28 Редактор: Ралица Братанова
ЕС прие заявката за регистрацията на руската ваксина

Руският фонд за директни инвестиции е подал на 29 януари заявка за регистриране в ЕС на ваксината "Спутник V". Има потвърждение, че заявката е била приета, а скоростта за нейното евентуално одобрение зависи от европейските регулатори, съобщи РИА Новости.

Тази сутрин от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заявиха, че са приключили консултациите с разработчиците на руската ваксина срещу коронавирус и вече е възможно да бъде подадена заявка за регистрацията ѝ на пазара на ЕС, информира БГНЕС.

Твърдят, че засега агенцията не е получила заявка от авторите на ваксината. Сроковете за одобрение за европейския пазар може да бъдат обект на обсъждане след постъпването на такова заявление.

В случай на издаване на удостоверение за условна регистрация и одобрение от страна на Европейската комисия, руската ваксина може да бъде доставяна в ЕС централизирано.

До момента Европейският съюз е сключил договори с шест производителя на ваксина срещу коронавирус. Одобрените към днешна дата ваксини са на производителите Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca. ЕК сключи договор за доставка на ваксини и с компаниите Johnson&Johnson, Sanofi-GSK и CureVac, които все още не са подали заявки за одобрението на техните препарати за използване на европейска територия. 

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК