Байдън приветства ваксината Johnson & Johnson: Не сваляйте гарда

"Вижда се светлина в тунела", заяви той

28.02.2021 | 16:48 Редактор: Искра Ангелова
Байдън приветства ваксината Johnson & Johnson: Не сваляйте гарда

Американският президент Джо Байдън приветства одобряването в САЩ на трета ваксина срещу Ковид-19 - тази на Johnson & Johnson, но призова американците да не свалят гарда срещу пандемията.

"Това е страхотна новина за всички американци и окуражителна стъпка в нашите усилия да сложим край на кризата. Вижда се светлина в тунела, но не можем да си позволим да свалим гарда и да приемаме за даденост, че победата е неизбежна", заяви президентът в декларация, цитирана от Франс прес.

Нещата вероятно ще се влошат с разпространяването на нови варианти, предупреди Байдън, като призова хората да продължат да спазват предпазните мерки - да мият ръцете си, да носят маски и да спазват социална дистанция, предаде Ройтерс.

В глобалното проучване на Johnson & Johnson, обхванало 44 000 души, бе установено, че ваксината е 66% ефективна за предотвратяване на средно тежък и тежък Ковид-19 четири седмици след инжектиране на дозата и 100% ефективна в предотвратяване на хоспитализация и смърт поради вируса, допълва Ройтерс, цитирана от БТА.

Много малко сериозни странични ефекти са докладвани в изпитването, което предлага и известни първоначални доказателства, че ваксината намалява асимптомните инфекции. Очакват се обаче още изследвания, а Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) днес отхвърли идеята, че е доказано, че ваксината предотвратява предаването на заразата между хората, и добави, че няма данни, които да определят колко дълго трае защитата в резултат от ваксината.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК